Buizerd

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Buizerd

De Buizerd is de meest voorkomende roofvogel van de Benelux. De vogel die het meest te zien is is de Buteo Buteo oftewel Gewone Buizerd.

Uiterlijk

De buizerd is meestal tussen de 51 en 56 centimeter groot. Zijn kleuren zijn meestal zwart, bruin of een beetje wit. De buizerd is een vleeseter. Zijn geluid klinkt als gemiauw. De buizerd is een wintergast en hij heeft een korte staart en een kromme snavel.

Hij heeft net als vele andere roofvogels een speciale manier van jagen, hij cirkelt.

Leefomgeving

Een buizerd leeft in bossen, in Europa. Hij leeft ook in:

  • Agrarisch gebied
  • Loofbossen
  • Naaldbossen
  • Heide
  • Veld

De buizerd kan tot 26 jaar in de natuur leven en tot 30 jaar in gevangenschap.

Voedsel

De buizerd is een roofvogel dus eet hij voornamelijk vlees. De buizerd eet bijna alles wat hij tegen komt. Maar dit eet hij het liefst: vlees, kikkers, vissen, konijnen, mollen, muizen en kleine vogeltjes. De buizerd kotst braakballen uit en daar zit het haar en de botjes van de prooi in.

Voortplanting

De voortplanting van een buizerd begint eind maart. Hij broedt in loofbomen en lariksen. De broedboom van een buizerd moet minimaal 8 tot 30 meter hoog zijn. De buizerd legt 3 tot 4 eieren. De eieren zijn kalkwit. en de jongen komen uit na 26 tot 31 dagen. en duurt 3 tot 4 jaar voor dat de buizerd geslachtsrijp is.

Andere roofvogels

De buizerd is een roofvogel. Er zijn verschillende soorten roofvogels zoals: Torenvalk, Sperwer, Havik, Bruine kiekendief, Boomvalk ,Slechtvalk en de uil en de europese buizerd

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Buizerd&oldid=296340"