Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neolithische vuursteenmijnen van Spiennes

Spiennes - Minières néolithiques de silex (1).jpg

Land Vlag van België België
Plaats Bergen
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2000
Status Niet-bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De neolithische vuursteenmijnen van Spiennes zijn mijnen uit de prehistorie in Spiennes, een deelgemeente van de Belgische stad Bergen (Mons). De mijnen werden gebruikt voor het winnen van vuursteen. Ze zijn aangelegd tijdens het Neolithicum tussen 4300 en 2300 v.Chr. De vuursteen werd gewonnen is zogeheten putten, waarvan er meer dan 100 gevonden zijn. Deze mijnen staan sinds 2000 gezamenlijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Iedere put is 1 meter in diameter en kan wel 16 meter diep zijn. Onderaan deze putten werden ook gangen gegraven naar de zijkanten. Enkel de vuurstenen werden omhoog gehaald. De rest bleef onderin de gangen. Voor het graven werd er gereedschap gemaakt uit de geweien van herten. De vuursteenmijnen werden later verlaten en werden pas weer opgemerkt in 1842. In 1867 begon men met het blootleggen van de mijnen. Bij het uitgraven van de gangen werden ook gereedschappen, aardewerk, resten van planten en botten van mensen en dieren gevonden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neolithische_vuursteenmijnen_in_Spiennes&oldid=739828"