Vuursteen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 vuurstenen (A+B) - N74IIZFL - 60013139 - RCE.jpg

Een vuursteen is een speciaal soort steen, vaak glimmend bruin of rood van kleur met een doffe buitenkant en een ruwe buitenkant. Een vuursteen kan gebruikt worden om, de naam zegt het al, vuur mee te maken. Vermoedelijk deden de oermensen dat duizenden jaren geleden al. Wanneer je de vuurstenen hard tegen elkaar slaat komt er namelijk een vonkje vanaf. Als dat op een droog bosje hout of bladeren komt ontstaat er een vuurtje.

Vroeger werkten pistolen ook door middel van vuursteentjes die tegen elkaar sloegen als je de trekker overhaalden. Aanstekers en tondeldozen ook. Wanneer de vuursteen bij het kruit kwam ging het pistool af. Of het vonkje in de aansteker zorgde voor een vlammetje zodat met de aansteker een sigaret kan worden aangestoken. Zonder vuurstenen had de mens misschien wel nooit het vuur uitgevonden! dat was handig voor als je het koud had e om iets te braden. De vrouwen maakten vuur door vuurstenen te gebruiken. De vuurstenen ketsten ze op elkaar en zo kwamen er vonken van af. Van de vuurstenen en botten maakten ze ook gereedschap n.l. hamers, bijlen, naalden en tentstokken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vuursteen&oldid=806113"