Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Eik

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van een zomereik (Quercus robur)

Eik (Quercus) is een geslacht van planten. Eiken zijn loofbomen en komen over de gehele wereld voor. Niet alle eiken verliezen hun blad in de winter, sommige eiken blijven gedurende de hele winter groen. De eiken die in Nederland en België voorkomen verliezen echter hun blad. Eiken kunnen meer dan 600 jaar oud worden.

De eikels zijn giftig voor mensen. Veel dieren zoals paarden, varkens en eekhoorns kunnen echter wel eikels eten. De grootte van de eikels hangt af van het soort eik. De eikels worden in Nederland en België verspreid door de gaai en de eekhoorn. Op de eiken kunnen parasieten leven die de eiken kunnen beschadigen. Deze parasieten zijn vaak kleine insecten. Verschillende soorten vlinders leggen daarnaast hun eieren op de bladeren van de eik.

In Nederland en België komen vooral de zomereik, de wintereik en de Amerikaanse eik veel voor. De Amerikaanse eik hoort oorspronkelijk niet in Nederland thuis maar komt uit Amerika. Er zijn nog meer soorten eiken zoals de moseik maar deze soorten komen veel minder voor in Nederland en België.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eik&oldid=700812"