Eik

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eik
Quercus

Дуб, посаженный Петром I.jpg

Leefgebied gematigde gebieden Noordelijk halfrond
Leefomgeving bossen, parken, grote tuinen
Behoort tot de Napjesdragersfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

De Eik (Quercus) is een geslacht van planten. Eiken zijn loofbomen en komen over de gehele wereld voor. Noord-Amerika heeft het grootste aantal eikensoorten, met ongeveer 160 soorten in Mexico, waarvan 109 alleen daar voorkomend zijn en ongeveer 90 in de Verenigde Staten. Het op een na grootste gebied met eikendiversiteit is China, met ongeveer 100 soorten. Niet alle eiken verliezen hun blad in de winter, sommige eiken blijven gedurende de hele winter groen. De eiken die in Nederland en België voorkomen verliezen echter hun blad. Eiken kunnen meer dan 600 jaar oud worden.

De eikels zijn giftig voor mensen. Veel dieren zoals paarden, varkens en eekhoorns kunnen echter wel eikels eten (niet te veel). In de bladeren en eikels zit looizuur. De grootte van de eikels hangt af van het soort eik. De eikels worden in Nederland en België verspreid door de gaai en de eekhoorn. Op de eiken kunnen parasieten leven die de eiken kunnen beschadigen. Deze parasieten zijn vaak kleine insecten. Verschillende soorten vlinders leggen daarnaast hun eieren op de bladeren van de eik.

In Nederland en België komen vooral de zomereik, de wintereik en de Amerikaanse eik veel voor. De Amerikaanse eik hoort oorspronkelijk niet in Nederland thuis maar komt uit Amerika. Er zijn nog meer soorten eiken zoals de moseik maar deze soorten komen veel minder voor in Nederland en België.

Eiken zijn bomen die tot de loofbomen behoren en vaak voorkomen in Noord-Amerika, Europa en Azië. Hieronder staan enkele leuke feiten over eiken die interessant kunnen zijn voor kinderen:

  • Eiken kunnen honderden jaren oud worden en sommige soorten kunnen meer dan 1.000 jaar oud worden!
  • Eiken hebben een diep wortelstelsel dat hen helpt om water en voedingsstoffen uit de bodem te halen.
  • Eikels zijn de zaden van de eikenboom. Eekhoorns en andere dieren zijn dol op eikels en eten ze vaak op.
  • Het hout van eikenbomen is hard en duurzaam. Het wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren en houtbewerkingsprojecten.
  • Eikenbomen zijn belangrijk voor het ecosysteem, omdat ze voedsel en onderdak bieden aan veel verschillende dieren, zoals vogels en insecten.
  • In sommige culturen wordt de eikenboom als heilig beschouwd vanwege zijn kracht en duurzaamheid.

Ziekte

De eik wordt bedreigd door de eikenprocessierups. De beste bestreiding hiervan is het ophangen van nestkasten voor de koolmezen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eik&oldid=781374"