Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Wintereik

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wintereik
Rijk Planten
Stam Landplanten
Klasse Zaadplanten
Orde Fagales
Familie Napjesdragersfamilie (fagaceae)
Geslacht Quercus
Wetenschappelijke naam Quercus petraea

De wintereik (Quercus petraea) is een soort van het geslacht eik (Quercus). De wintereik heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde boom. De wintereik kan 25 tot 30 meter hoog worden. Wanneer de wintereik geen hinder heeft van andere bomen kan deze 40 meter hoog worden. De wintereik bloeit in de maand mei. De bladeren van de wintereik hebben een groene kleur. De eikels zijn tussen de 15 en 25 millimeter groot.

De wintereik groeit in gebieden waar veel regen valt maar waar het water snel wegzakt in de bodem. De wintereik groeit op grond die voornamelijk uit zand bestaat en ook op grond die steenachtig is. De wintereik wordt vaak gebruik voor lanen. Daarnaast wordt het hout gebruikt bij het maken van fineer.

De wintereik komt minder voor in Nederland en België voor dan de zomereik maar komt hier wel van nature voor. De wintereik groeit op voedselrijkere grondsoorten dan de zomereik. In Frankrijk bijvoorbeeld komt de wintereik meer voor dan de zomereik. Een ander verschil is de steel van het blad. De steel van het blad bij de wintereik is langer dan de steel van het blad van de zomereik.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wintereik&oldid=278537"