Insecten

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Insect)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Insecten (klasse)
Insecta

Insects collage smaller.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd
Leefomgeving divers
Behoort tot de Geleedpotigen (Arthropoda)
Portaal Portal.svg Biologie

Een insect heeft 6 poten, dat is natuurlijk heel wat anders dan vogels, vissen of zoogdieren. De poten van een insect bestaan uit een soort dunne buisjes die met spieren aan elkaar vastzitten. Aan het einde van elke poot zitten meestal twee scherpe klauwtjes en een soort kussentje van haartjes. Dat kussentje werkt als een zuignapje. Daardoor kunnen vliegen makkelijk over een glad oppervlak lopen.

Soorten insecten

Ook een bij is een insect.

Er zijn veel insecten, voorbeelden daarvan zijn:

Het skelet van een insect

Bij de mens zit het skelet in het lichaam. Het zorgt ervoor dat het lichaam steun krijgt en dat we kunnen bewegen. Bij gewervelde dieren zoals, vogels, vissen, zoogdieren en reptielen zit het skelet in het lichaam. Net als de mens dus. Bij de ongewervelde dieren zit het skelet aan de buitenkant. Een insect is een ongewervelde dier. Het skelet zit bij insecten dus aan de buitenkant en niet in het lichaam.

Van ei tot volwassen insect

De meeste insecten leggen eieren. Uit een ei komt een larve. Soms heeft die larve poten en soms niet. De larve van een vlinder,de rups, heeft poten. Rupsen moeten over bladeren lopen om hun eten te zoeken. Een made is een larve van een vlieg. Maden hebben geen poten. Die hebben ze niet nodig, want ze leven in rottend vlees. Ze hebben al hun eten om zich heen.

Als larven na enkele weken goed gegroeid zijn, veranderen ze. Vaak doen ze dit in een cocon. Dat is een omhulsel dat ze zelf maken. Dan worden ze eerst een pop. In de pop ontstaat vervolgens het volwassen insect. De larven van een vlieg maken een bruine cocon. Ze veranderen dan binnen enkele dagen in een vlieg. De bekendste cocon maakt de rups van de zijdevlinder.

De verandering van Larve tot pop en van pop tot volwassen dier heet metamorfose of gedaanteverwisseling.

Ei => Larve => Pop/Cocon => Volwassen insect

Sommige insecten, zoals een libel, doorstaan geen metamorfse. Zij komen wel, net als andere insecten, uit een ei en heten dan larve. Maar dan vervellen ze een of meerdere keren, en lijken dan al veel op hun ouders. Dan noem je hem een nymfe. Als het insect volwassen is, noem je hem een imago.

Wat moet je doen bij een insectensteek?

  1. Laat het slachtoffer zitten;
  2. Leg een nat doekje op de plek van de steek;
  3. Leg het doekje vast met een hydrofiele zwachtel.

Als je angst hebt voor insecten heet dat Arachnofobie.

Lijst van insecten

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Insecten&oldid=802015"