Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Eekhoorn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eekhoorn/Rode eekhoorn
Sciurus vulgaris

Kurre5.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa, Azië
Leefomgeving Vooral naaldbossen
Familie Eekhoornachtigen
Portaal Portal.svg Biologie

De eekhoorn is een zoogdier dat veel in de bomen leeft. Hij eet zaden, knoppen, insecten en noten. Die noten (eikels vooral) breekt hij met zijn sterke tanden open.

Beschrijving en voortplanting

Een eekhoorn herken je aan zijn pluimstaart en zijn rood-bruine vacht. Zijn pluimstaart is 14–24 cm lang. De buik van de eekhoorn is wit.

Hij bouwt een rond nest van takken, twijgjes en haren van de eekhoornmoeder, hoog in de boom. Het nest is rond en dicht. Het heeft een ingang en een uitgang.

De jongen zijn heel klein, blind en hulpeloos als ze geboren worden. Daarom bouwt hij zijn nest heel hoog. Als er gevaar dreigt rond het nest waar de jonkies zitten, brengt de moeder ze een voor een naar een ander nest.

Gedrag

Hij kan heel goed klimmen en leeft vooral in bomen. Soms komt hij ook eens naar beneden om voedsel te zoeken. Overdag is hij vooral actief, behalve als het regent: dan blijft hij de hele dag in zijn nest.

De eekhoorn heeft verschillende nesten in een territorium.

De eekhoorn slaapt tijdens de winter enkel op de dagen die het koudste zijn. Daarom wordt er gezegd dat hij een winterrust houdt in plaats van een winterslaap. Net voor de zijn winterrust begraaft de eekhoorn zijn nootjes onder grond. Of hij verstopt nootjes in holtes van bomen.

De eekhoorn vindt zijn verstopplaatsen met eten terug door zijn sterk reukvermogen. Hij kan de noten, zaden en bessen die hij verstopte ruiken ook al ligt er een pak sneeuw bovenop!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eekhoorn&oldid=613935"