Territorium

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een territorium is een bepaald grondgebied dat bij iets of iemand hoort, of waarin iets of iemand de baas is. Het territorium van Nederland is bijvoorbeeld al het grondgebied dat bij het land Nederland hoort.

Territorium van dieren

Dieren hebben ook vaak een territorium. Dat is dan een bepaald gebied waarin een dier geen andere soortgenoten toelaat. Dieren die in groepen leven hebben soms als groep samen 1 territorium. Dat is bijvoorbeeld zo bij apen en wolven. Het territorium wordt alleen verdedigd tegen soortgenoten. Andere dieren mogen er meestal wel gewoon in. Daarom overlappen territoria ook bijna altijd. Het gebied dat een roodborstje als "zijn" territorium" beschouwt, is tegelijk misschien ook het territorium van een merel en een vos. Dieren hebben een territorium om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om hun voedsel te beschermen tegen concurrenten. Of om ervoor te zorgen dat ze rustig hun jongen kunnen grootbrengen.

Grootte

Lang niet alle dieren hebben een vast territorium. En de territoria die er zijn, kunnen enorm verschillen. Hoe groot zo'n territorium is kan bijvoorbeeld afhangen van hoeveel voedsel er te vinden is. Het grondgebied moet immers groot genoeg zijn om genoeg voedsel te hebben voor het dier of de groep dieren. Een flinke roedel wolven in Alaska kan een territorium hebben van wel 2000 km2. Een merel heeft wel genoeg aan een territorium zo groot als een flinke achtertuin

wilt u weten met hoeveel apen in een groep leven ik dus ook

Aangeven

Dieren hebben verschillende manieren om andere dieren te laten weten dat een bepaald gebied hun territorium is. Sommige dieren doen dat met "geur"sporen, ook wel "geurvlaggen" genoemd. Dat betekent dat ze hier en daar een beetje plassen. Honden en tijgers doen dat bijvoorbeeld. Vogels gebruiken vaak hun geluid. Door te zingen laten ze weten waar hun gebied is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Territorium&oldid=505958"