Vos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vos
Vulpes vulpes

Vos.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika, geïmporteerd in Australië
Leefomgeving Bossen, steppes, duinen, steden, woestijnen en toendra's
Behoort tot de Hondachtigen

Wiki-Vulpes vulpes.png

Portaal Portal.svg Biologie

Vossen (Vulpes) zijn kleine tot middelgrote, allesetende zoogdieren die behoren tot de familie hondachtigen. Ze hebben een afgeplatte schedel, rechtopstaande, driehoekige oren, een puntige, licht opstaande snuit en een lange borstelige staart (of borstel ).

Twaalf soorten behoren tot de groep "echte vossen" van het geslacht Vulpes. Ongeveer nog eens 25 huidige of uitgestorven soorten worden altijd of soms vossen genoemd; deze vossen maken deel uit van de uitgestorven groep van de Zuid-Amerikaanse vossen, of van de afgelegen groep, die bestaat uit de groot-oor vos, de grijze vos en de eilandvos.

Vossen leven op elk continent behalve Antarctica. De meest voorkomende en wijdverspreide vossoort is de rode vos (Vulpes vulpes) met ongeveer 47 erkende ondersoorten.  De wereldwijde verspreiding van vossen, samen met hun wijdverbreide reputatie van sluwheid, heeft bijgedragen aan hun bekendheid in de populaire cultuur en folklore in veel samenlevingen over de hele wereld. De jacht op vossen gebeurt met roedels honden, een lang gevestigde achtervolging in Europa, vooral op de Britse eilanden , werd door Europese kolonisten geëxporteerd naar verschillende delen van de Nieuwe Wereld zoals Australië.

De vos is ook nog een van de grootste roofdieren die wild in de Benelux leven. Het gewicht van een vos ligt tussen vijf en twaalf kilogram.

Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen.

Uiterlijk

Een vos is een beetje groter dan een grote kat. Hij heeft een oranjebruine, grijze vacht, korte poten en een lang lichaam. Hij heeft een dikke, lange staart en grote puntige oren. De wintervacht is veel dikker dan de zomervacht en meestal grijzer van kleur. De vos heeft een goed gehoor en reuk maar ziet minder scherp.

Nederlandse taal

Een vos is iemand die ongelofelijk stiekem is. Er is ook een spreekwoord: "De vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken" dat betekent dat iemand misschien doet of die is veranderd maar van binnen is diegene nog precies hetzelfde.

Galerij

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vos&oldid=776628"