Tuin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Omheinde kasteeltuin bij het Muiderslot

Een tuin is een met gras en planten begroeid of betegeld stuk grond dat bij een huis hoort. Je kunt er gaan zitten als het mooi weer is. In een tuin staan vaak bomen en planten. Al naargelang de ligging heb je voor- en achtertuinen.

Het woord tuin betekent eigenlijk zoiets als 'omheind stuk grond'. De eerste Neolithische boeren plaatsten al vrij snel een hek of een haag om de landbouwgrond om het vee en andere dieren erbuiten te houden en het te kunnen bewaken. In het Engelse woord garden, afgeleid van gard (bewaker) herken je dit nog. Ook het oud Nederlandse gaarde herken je terug in boomgaard, een tuin voor fruitbomen. Soms zie je daar nog een muur of haag omheen wat als windscherm dient.

Tuinieren is dan ook landbouwen in het klein. Tuingereedschap en landbouwwerktuigen hebben veel overeenkomsten. Het verschil zit vooral in de maat. Sommige tuingereedschappen hebben een lange geschiedenis.

Soorten tuinen

Er zijn ook volkstuinen. Mensen die in een flat wonen hebben geen tuin en kunnen dan een stuk grond van de gemeente huren in speciale volkstuincomplexen waar een heleboel mensen een stuk grond huren. Ze kunnen daar dan hun tuin van maken. Sommigen planten er bloemen, anderen kweken er groenten.

Een tuin met allerlei fruit en groenten noem je een moestuin. Een tuin voor de sier met veel bloemen een siertuin. Een tuin met kruiden is uiteraard een kruidentuin. Tuinen die beplant zijn met inheemse planten (planten die in het gebied thuishoren) heten een heemtuin. Parken zijn eigenlijk grote tuinen.

Je vindt het woord tuin ook terug in speeltuin of dierentuin.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tuin&oldid=711776"