Tijger

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
zeldzaam!

De tijger is een katachtige. Hij is de sterkste, grootste, bloeddorstigste, gevreesde en gevaarlijkste katachtige ter wereld. Een tijger kan wel 300 kilo wegen en 3 meter worden. Daar kan een leeuw nooit tegenop. De tijger krijgt 2 tot 3 kleintjes (record is 5). Zijn brul hoor je op 4 kilometer afstand. De tijger kan 58 kilometer per uur rennen. Anders dan andere katachtigen houdt de tijger van water. De tijger kan 10 kilometer zwemmen en hij kan duiken. De tijger wordt ongeveer 25 jaar oud. De tijger jaagt op: herten, buffels, jonge olifanten, krokodillen,vissen, vogels, schildpadden, vee, neushoorns, nijlpaarden en soms ook beren. Als een mens te dicht in de buurt van de tijger komt kan hij je aanvallen. Dat komt doordat de tijger dan zijn territorium verdedigt. De tijger kan 12 meter ver springen en 9 meter hoog springen.

Soorten, kleuren en kruisingen

Niet elke tijgersoort heeft dezelfde kleur. De meeste tijgers zijn zwart, wit en oranje, maar er zijn ook bijna helemaal witte tijgers, bijna helemaal zwarte tijgers, zwart-witte tijgers, of oranje witte tijgers.

Witte tijgers

Witte tijgers zijn wit met zwarte strepen. Waarom ze niet oranje zijn? Omdat ze te weinig pigment hebben. Pigment is een stofje dat ze nodig hebben om oranje te worden. Daar krijgen ze kleur van.

Tijgers nog in leven

Er zijn om precies te zijn 6 verschillende soorten tijgers in leven:

  1. De Bengaalse Tijger, hiervan leven er nog ongeveer 1850
  2. De Siberische Tijger, hiervan leven er nog ongeveer 500
  3. De Indonesische Tijger, hiervan leven er alleen nog in de dierentuinen
  4. De Chinese Tijger, hiervan leven er nog ongeveer 1200
  5. De Maleise Tijger, hiervan leven er nog ongeveer 500
  6. De Sumatraanse Tijger, hiervan leven er nog ongeveer 300

Waarom sterven tijgers uit?

Tegenwoordig zijn er steeds minder tijgers. Dat komt doordat de mensen op tijgers jagen voor hun vacht, vlees, botten en tanden. Ze hangen een tijgervel aan de muur en maken medicijnen van hun botten en tanden. Maar ook van hun vlees. Mensen geloven dat het helpt, maar dat is maar bijgeloof.

Witte tijger

Uitgestorven tijgers

Er zijn in totaal al 3 tijgersoorten uitgestorven;

Kruisingen

  • Lijgers, Dat zijn de welpen van een Leeuw en een Tijgerin.
  • Teeuwen, Dat zijn de welpen van een Tijger en een Leeuwin.

Vijanden van de Tijger

De Tijger heeft geen natuurlijke vijanden. Wel is er de mens, die op de tijger jaagt vanwege zijn huid en tanden. De huid gebruiken ze om dekens van te maken en ze denken dat ze van de tanden medicijnen kunnen maken. Door de mens is de tijger een bedreigde diersoort.De tijger heeft grote tanden en scherpe klauwen om zich te verdedigen. Maar meestal gebruikt hij ze om te jagen. Tijdens het jagen kan een tijger ook gewond raken of zelfs doodgaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tijger&oldid=777325"