Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 16 juli t/m 6 augustus 2017 staat Wikikids in het teken van het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Nederland!

Boom

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Arrow.gif Voor het artikel over de stad Boom, zie Boom (stad)
Een boom
Jaarringen van een robinia
Palmbomen

Een boom is een plant met een houten stam, die vast zit in de grond. Een boom bestaat uit een stam en een kroon. Een boom zit vast aan de grond met wortels. Een boom kan wel 400 meter groot worden, afhankelijk van de soort. Bomen kunnen extreme weersomstandigheden weerstaan, hoewel ze na windkracht 10 kunnen omvallen en breken.

Een boom kan heel oud worden. Sommige bomen, zoals de ginkgo, kunnen zelfs meer dan 1000 jaar oud worden. Een boom wordt vaak gebruikt door dieren, omdat ze daar hun nest in kunnen bouwen, of onder de schors kunnen kruipen. Een boom wordt eveneens vaak geschilderd door amateurschilders. Ook is een boom een belangrijke voedingsbron voor eekhoorntjes en andere kleine zoogdiertjes. Roofdieren gebruiken de schors ook om hun nagels scherp te maken.

De mens gebruikt hout ook voor meubilair. Ook wordt het gebruikt als papier, en als houten hulpmiddel, zoals laminaat en brandhout.

Bomen zijn ook belangrijk voor de zuurstof. Zonder bomen zouden wij niet leven. Op plekken waar veel bomen zijn (in het bos dus bijvoorbeeld) heb je meer zuurstof.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boom&oldid=481648"