Paraplu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy onder de paraplu

Een paraplu (naar het Franse parer = afweren en pluie = regen) kan je gebruiken als het regent, hagelt of sneeuwt. De paraplu beschermt je tegen de druppels zodat je niet nat wordt.

Een paraplu is een regenscherm dat vastzit aan een wandelstok. Het scherm kan open- en dichtgevouwen worden doordat het is gespannen over een aantal scharnierende metalen pennen. Het scherm is gemaakt van een stof die water tegenhoudt, net als bij een regenjas.

Een zwak punt van papaplu's is dat ze kunnen omklappen als het hard waait en de wind er onder slaat. Dan verbuigen de pennen en kun je je paraplu wel weggooien. Er zijn wel constructies bedacht om dat te voorkomen, maar echt afdoende zijn die tot nog toe niet gebleken.

Soms worden paraplu's ook wel gebruikt als bescherming tegen de zon, maar speciaal daarvoor bestaat er een andere soort, die kennen wij als de parasol (= tegen de zon).

Als andere bescherming tegen de regen kun je ook een regenjas gebruiken.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paraplu&oldid=650700"