Paleis der Natie
Het Paleis der Natie (Frans: Palais de la Nation) is de naam voor het Belgische parlementgebouw in Brussel. In het Paleis der Natie zetelen beide kamers van het Federaal Parlement.
Het gebouw staat aan de Wetstraat in de buurt van het Koninklijk Paleis van Brussel. Het Paleis der Natie en het Koninklijk Paleis worden gescheiden door het Warandepark.
Geschiedenis
Het Paleis der Natie werd gebouwd in de tijd dat de Zuidelijk Nederlanden door Oostenrijk beheerst werden. De Oostenrijkse aartshertogin Maria Theresia gaf de opdracht om een gebouw te maken voor het hoogste gerechtshof, de Raad van Brabant, te laten zetelen. Barnabé Guimard ontwierp te gebouw, maar de decoraties en binnen-architectuur is van Philippe-Jerôme Sandrié. In 1779 werd de eerste steen gelegd en in 1783 was het gebouw af. Het fronton boven de ingang is gemaakt door Gilles-Lambert Godecharle en stelt gerechtigheid voor.
In 1795 kwamen de Zuidelijke Nederlanden onder Frans gezag te staan. Het gebouw werd toen gebruikt als gevangenis. Na 1815 kwamen de Zuidelijke Nederlanden in handen van de Nederlanders. Brussel en Den Haag werden om het jaar de plaats waar het parlement zat. Als het parlement in Brussel was, zetelde het in het Paleis der Natie. Charles Vander Straeten verbouwde het gebouw om het geschikt te maken voor het parlement. Voor de Tweede Kamer bouwde hij de grote zaal met zuilenrij, waar nu de Kamer van Volksvertegenwoordigers zit. In 1820 brak er echter brand in het gebouw uit, waardoor het gehele gebouw afbrandde. Het gebouw werd vervolgens weer opgebouwd naar het oude ontwerp.
Na de Belgische Revolutie kwam het gebouw in handen van de Voorlopige Regering. Deze maakte de grondwet in het gebouw en hield de eerste verkiezingen. Hierna werd het gebouw het parlementsgebouw van België in 1831. Rond 1847 werd de zaal voor de Senaat gemaakt door Tilman-François Suys. In 1883 was er opnieuw brand in het gebouw door een gaslek. Hierbij raakten beide vergaderzalen van het parlement beschadigd en de originele Belgische grondwet raakte verloren. Hendrik Beyaert bouwde het gebouw weer op met hulp van Paul Hankar voor het interieur. Gédéon Bordiau breidde later de vergaderzaal van de Senaat uit.
Het Paleis der Natie is nog steeds de plaats waar het parlement tegenwoordig zetelt. Op de Nationale feestdag van België is het parlement jaarlijks voor het publiek geopend.