Absolute monarchie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Franse koning Lodewijk XIV is een voorbeeld van een absoluut monarch. Hij is niet alleen bekend als de Zonnekoning, maar ook door de uitspraak "L'état, c'est moi." (De staat, dat ben ik)

Een absolute monarchie is een staatsvorm waarin de vorst van het land alle macht heeft. De absolute monarchie is een vorm van monarchie. Wetten staan de vorst dan niet in de weg. De vorst beslist in zijn/haar eentje wat er in het land gebeurt.

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig absolute monarchieën over. In de meeste landen die eerder een absolute monarchie waren is de monarchie later afgeschaft, bijvoorbeeld in Frankrijk. In andere landen werd de absolute monarchie omgevormd naar een parlementaire monarchie, bijvoorbeeld in Nederland. Hierbij is er nog wel een vorst, maar er is ook een parlement dat vaak door het volk wordt gekozen. De vorst heeft dan weinig, eigenlijk haast geen echte macht.

De absolute monarchie kan je zien als een vorm van dictatuur.

De politieke stroming die past bij een absolute monarchie, heet het absolutisme. Hier is ook een (bijzondere) vorm van, namelijk het verlicht absolutisme. Dit betekent dat de vorst alle macht heeft, omdat dit goed is voor zijn of haar volk.

Vroeger waren haast alle landen met een monarchie, een absolute monarchie. Tegenwoordig is dit anders. Op de wereld zijn er ten eerste meer republieken dan monarchieën. Van alle monarchieën op de wereld is ook nog eens een meerderheid een parlementaire monarchie. Tegenwoordig zijn er slechts vijf landen op de wereld die een absolute monarchie zijn. Dit zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Absolute_monarchie&oldid=818358"