West-Europa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

West-Europa is een gebied in Europa in het westen van Europa. De volgende landen behoren bij West-Europa volgens de Verenigde Naties en andere:

Maar volgens een andere groep hoort het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Andorra ook bij West-Europa maar volgens de Verenigde Naties horen het Verenigd Koninkrijk en Ierland bij Noord-Europa en Andorra bij Zuid-Europa.

Religie

Religie is in West-Europa regelmatig niet heel belangrijk, het volk geloven dus niet veel. Een meerderheid van West-Europa is Christen en er zijn ook regelmatig veel moslims door de Europese vluchtelingencrisis. Een kleine minderheid zijn de joden.

Tijdzone

West-Europa heeft ook een tijdzone, Ierland , IJsland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk gebruiken deze tijdzone, de tijdzone wordt ook wel Greenwich Mean Time of afgekort GMT genoemd.

Klimaat

West-Europa telt verschillende klimaten, in het zuiden is het subtropisch en een klein stuk is woestijngebied. In het zuiden is het meestal warm en droog. In het midden van West-Europa ([[Frankrijk, Nederland enzovoort) is het klimaat gematigd en is het een zeeklimaat. In het noorden bij Noorwegen is het een poolklimaat.

Talen

Hier is een lijst van alle talen in West-Europa met meer dan 5 miljoen sprekers.

Economie

West-Europa zijn 1 van de rijkste delen van de wereld. Daarnaast is Duitsland het rijkste land (bbp) van Europa. En Luxemburg heeft per hoofd het meeste binnenlands product van de wereld.

West-Europese Unie

Rood is de West-Europese Unie tussen 1995 en 2011

De West-Europese Unie was een organisatie die actief was van 1954 tot 2011 en mag je niet verwarren met de Europese Unie. De organisatie was bedoelt om samen te werken met verschillende legers. De West-Europese Unie werd opgericht door vijf West-Europese landen: België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Al meteen toen de West-Europese Unie maar al net bestond kwamen er al twee leden bij die niet West-Europees waren namelijk Duitsland en Italië. Maar ook in 1990 kwamen er weer twee leden bij Portugal en Spanje, en in 1995 kwam Griekenland erbij. Eind juni 2011 ging de West-Europese Unie stoppen na het verdrag van Lissabon.

Alle landen van de West-Europese Unie zijn ook allemaal landen van de Europese Unie en de NAVO.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=West-Europa&oldid=732132"