Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Allerheiligen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herdenkingsteken voor de heilige Moeder Theresa

Allerheiligen is een christelijk feest. We herdenken dan de heiligen, maar omdat iedereen op deze dag vrij krijgt vieren veel mensen op deze dag al Allerzielen.

Wat?

We gaan naar de mis (als je Katholiek bent), en we gaan naar het kerkhof om de heiligen te herdenken. Men gaat tegenwoordig ook op deze dag de 'gewone' doden herdenken omdat wij allemaal op deze dag vrijaf hebben, en op Allerzielen niet. Op het graf leggen we bloemen. Meestal legt men chrysanten.

Wie?

De Rooms-Katholieke Kerk kent veel mensen die voor hun geloof zijn gestorven of die iets bijzonders hebben gedaan. Je kunt daarbij denken aan mensen die hun hele leven bezig zijn geweest om arme mensen te helpen. Denk maar eens aan Moeder Teresa. De meeste heiligen hebben echter honderden jaren eerder geleefd. Vooral in de eerste drie eeuwen werden veel christenen vervolgd vanwege hun geloof.

Geschiedenis

Lang geleden vierden de Kelten Samhain, een feest dat ze vierden omdat ze dachten dat de doden terugkwamen. Na een tijd kwamen de christenen, en die vonden dat dat feest niet meer gevierd mocht worden. Natuurlijk bleven ze gewoon voortdoen, want ze vonden het een leuk feest. Dus bedachten ze iets slim. Ze zeiden dat ze het feest mochten blijven vieren, maar het was nu een katholiek feest. En zo ontstonden er Allerheiligen en Allerzielen. Later besloot ene paus Johannes XIX dat Samhain weer gevierd mocht worden, en dit werd dus Halloween.

Wanneer?

Op 1 november, na Halloween en net voor Allerzielen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Allerheiligen&oldid=612541"