Willy Vandersteen
Willy Vandersteen was een bekende Belgische striptekenaar en de bedenker van de strip Suske en Wiske. Zijn volledige naam was Willebrord Jan Frans Maria Vandersteen. Hij werd geboren in Antwerpen, op 15 februari 1913 en hij overleed in Edegem op 28 augustus 1990.
Zijn leven
Kindertijd
Willy Vandersteen werd op 15 februari 1913 geboren op het Stuivenbergplein in de Antwerpse volkswijk De Seefhoek. Zijn vader maakte standbeelden en andere stenen versiersels. In zijn jeugd tekende hij met stoepkrijt al figuurtjes op straat, waar zijn vrienden dan vol bewondering naar keken. Vandersteen vond een les over kruistochten zo interessant, dat hij samen met zijn vrienden verkleed als ridders naar de kerk trokken om zich te laten zegenen. De plaatselijke geestelijken vonden het niet zo grappig.
Zijn leraren hadden niet zo veel vertrouwen in Vandersteen. Ze zeiden dan ook vaak dat het enige waar hij goed in was tekenen was. Maar daar kon hij toch niet van leven.
Vandersteen wilde eigenlijk de zaak van zijn vader overnemen, maar toen een andere kunststroming opkwam waren standbeelden uit de mode. Daarop besloot Vandersteen timmerman te worden. Dat boeide hem niet, en hij werd decorateur. Toen hij een etalage moest inrichten van zijn baas, kreeg hij als inspiratie een Amerikaans tijdschrift. Vandersteens interesse werd gewekt door de strips, die erbij zaten. Daarop besloot hij striptekenaar te worden.
Tweede Wereldoorlog, zijn doorbraak
Vandersteens eerste stripreeks was De lollige avonturen van Pudifar, die hij tekende onder het pseudoniem "Wil". Daarmee brak hij echt door in de Tweede Wereldoorlog, omdat er toen van de Nazi's geen Amerikaanse strips mochten worden geïmporteerd.
Suske en Wiske
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bedacht hij Rikki en Wiske, en op 30 maart 1945 werd de strip voor het eerst gedrukt in de krant De nieuwe standaard. Een jaar later werd de strip voor het eerst als album uitgegeven. Vandersteen vond Rikki te veel op Kuifje lijken, en daarom werd Suske bedacht. In het begin van de reeks was Suske nogal primitief, maar later werd Suske beschaafder. In de loop der jaren zijn Suske en Wiske ook ouder geworden. Van de jonge kinderen aan het begin van de reeks tot tieners in 2022.
Zijn bijnaam de Bruegel van het beeldverhaal
Van 1948 tot 1959 tekende Vandersteen verhalen van Suske en Wiske voor het weekblad Kuifje. Directeur van dat blad was Vandersteens collega Hergé, die zo onder de indruk was van Vandersteens werk dat hij hem lovend de Bruegel van het beeldverhaal noemde. Bruegel was een bekende Vlaamse schilder uit de zestiende eeuw, en beeldverhaal is een ander woord voor strips.
Studio Vandersteen
De strips van Willy Vandersteen waren zo succesvol, dat hij al snel hulp nodig had om al te werk te kunnen doen. Eerst hielp alleen zijn vrouw hem bij het inkten van de tekeningen. Ze trok de lijnen van zijn tekeningen netjes over met zwarte inkt. Later nam Willy Vandersteen nog allerlei andere mensen in dienst om te helpen bij het inkten en inkleuren van zijn tekeningen. Zo ontstond Studio Vandersteen, zijn eigen stripstudio.
Meer strips
Suske en Wiske was niet de enige strip die Willy Vandersteen bedacht en tekende. Hij maakte bijvoorbeeld ook een stripreeks over Tijl Uilenspiegel en hij maakte de eerste delen van een strip over de Rode Ridder. Tijl Uilenspiegel en de Rode Ridder waren allebei al bekende figuren uit kinderboeken maar Vandersteen maakte er dus ook stripfiguren van.
Trivia
- Zijn huis in Kalmthout is nu een museum: het Suske en Wiske museum.