Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Suske en Wiske

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Suske en Wiske is een serie stripverhalen uit Vlaanderen. De stripreeks is één van de populairste stripseries in Vlaanderen en één van de weinige strips uit Vlaanderen die ook in andere landen erg leuk worden gevonden.

Het is al bedacht in 1945 en loopt nu nog steeds, al heel lang dus. De bedenker is Willy Vandersteen en die schreef tot ± 1960 ook grotendeels zelf alle verhalen. Daarna is de serie voortgezet door eerst Paul Geerts, en later Marc Verhaegen en het tweetal Luc Morjaeu en Peter Van Gucht.

De verhalen zich vaak in het heden af, maar ook veel in het verleden. Ze spelen zich in allerlei delen van de wereld af, maar soms ook op andere planeten.

Geschiedenis

Eerste paar jaren

Op 30 maart 1945 kwam de eerste aflevering van De avonturen van Rikki en Wiske in De Nieuwe Standaard. In het verhaal zaten tante Sidonia, Wiske, en haar oudere broer Rikki.

Op 19 december 1945 kwam in de krant het eerste verhaal van Suske en Wiske. Dat heette Op het eiland Amoras. In deze strip kwamen ook Suske en professor Barabas voor. Rikki verdween toen hij met een schoenenbon ergens heen ging. Vandersteen zei dat Rikki geen goed stripfiguurtje was en dat hij teveel op Kuifje leek.

De tekenstijl is in al die vele tientallen jaren meerdere keren erg veranderd. Vanaf begin jaren 50 werden de stripfiguren heel anders getekend. Tegenwoordig zien de verhalen er weer heel anders uit. Ook de kaften zijn een paar keer veranderd. de oudste verhalen hebben een of zelfs twee keer een nieuwe kaft gekregen.

Rode reeks

Eerst waren alle verhalen nog zwart-wit, maar vanaf 1967 werden alle albums voortaan uitgegeven in vierkleurendruk. Deze toen nieuwe reeks heet ook wel de "rode reeks". Bijna alle eerdere S&W-verhalen zijn op die manier in kleur opnieuw in de serie opgenomen. Het eerste verhaal dat al meteen in de rode reeks verscheen, was De poenschepper. Dit verhaal heeft nummer 67 gekregen. Daarna is er altijd doorgenummerd, de verhaalnummers zitten nu over de 300.

Naast de rode reeks tekende Vandersteen ook acht verhalen speciaal voor het weekblad Kuifje. Hier was de tekenstijl wat verzorgder en de verhalen hadden ook wat meer diepgang. Tante Sidonia en Jerom komen niet voor in deze verhalen. Deze verhalen uit de "blauwe reeks" zijn later heruitgegeven in de rode reeks, waarbij ze wat zijn ingekort omdat een S&W-album standaard maar 58 pagina's mocht tellen.

Vandersteen draagt het over

De gekke gokker uit 1971 was het eerste verhaal dat helemaal van Paul Geerts was. Vandersteens naam is wel altijd bij de auteursvermelding blijven staan, ook nadat Vandersteen zelf al overleden was.

25 jaar

Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van Suske en Wiske in 1970 werd er in 1973 een jubileum album uitgebracht, een kartonnen uitgave met een zilveren kaft.

50 jaar

In 1995 zijn er meerdere speciale uitgaven verschenen, waaronder deze:

  • Een roodbruin, linnen uitgave van De raap van Rubens, samen met 8 pagina's achtergrondinformatie
  • Door de Koninklijke Munt van België is een speciale herdenkingsmunt uitgebracht
  • Een uitgave in liggend A4-formaat, met de naam van 50 jaar Suske en Wiske.

Coververnieuwing in 2007

In 2007 werd de cover opnieuw vernieuwd, nadat dit eerder was gedaan bij het overgaan naar de rode reeks. In plaats van een tekening in een rode kader, is het sindsdien een tekening met een kader in met tekst. Het eerste album waarop dit is gedaan is De curieuze neuzen.

Amoras

In 2013 kwam er een spin-off uit op de serie, Amoras. Dit speelt zich af in de toekomst.

Lettertype

Er is naar Suske en Wiske ook een lettertype vernoemd, en de letters bij dat lettertype zijn net als de titel van een gewoon album.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suske_en_Wiske&oldid=538691"