Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Stripverhaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een strip(verhaal) is een genre boeken waarin de verhalen getekend zijn. Bekende stripreeksen zijn Kiekeboe, Suske en Wiske, Urbanus, Kuifje, De Smurfen, Donald Duck, Asterix, De Rode Ridder. België staat wereldwijd bekend als een "stripland".

literatuur

Het stripverhaal is een van de oudste vormen van literatuur (letterkunde of letteren). Een stripverhaal is een verhaal dat bestaat uit plaatjes. Het stripverhaal heeft zijn oorsprong aan pictografisch schrift (beeldend schrift). Een vroege vorm van het stripverhaal is het Tapijt van Bayeux. Op dit doek werden twee jaar na de slag bij Hastings de gebeurtenissen van deze slag uitgebeeld. Meso-Amerikaanse codices gaven mythologische (bepaalde cultuur van denkbeelden) verhalen weer door middel van een ingewikkeld systeem van afbeeldingen en logogrammen (hoofdgroep van schrift), wat dus min of meer hetzelfde systeem was als in hedendaagse stripverhalen. Ook de prehistorische afbeeldingen die in grotten zijn gevonden (zie Grotten van Lascaux) kunnen als een vroege vorm van het stripverhaal worden beschouwd, hoewel hun ontstaan misschien mede is te danken aan het ontbreken van geschreven taal. De alleroudste vorm van het Egyptische hiërogliefenschrift is in feite ook een vorm van een getekend beeldverhaal.

Stripuitspraken zijn dingen als: Zzz, grr, snurk, plons.

De eerste strips

Nederland

Een van de eerste strips was Bulletje en Boonestaak. In 1923 was de strip Tripje en Liezebertha een groot succes in Nederland. Weer wat later kwamen de strips Kapitein Rob, Eric de Noorman, de voetballer Kick Wilstra en detective Dick Bos.

Een bekende maar ook een grappige strip was Sjors en Sjimmie. Een van de bekendste strips is Tom Poes en de bedenker daarvan is Marten Toonder.

Wereld

Eerste stripverhaal/stripboek =   'Master Flashgold's Splendiferous Dream' – 1755. Eerste stripboek is in 1755 gemaakt in Japan door: Koikawa Harumachi.


Duurste stripboek ter wereld

Duurste stripboek = 1. Action Comics nr. 1 – $1.5 miljoen. In april 1838 werd het eerste stripboek van superman gepubliceerd. En daarvoor was superman nog niet gezien in de stripboeken of boeken.

Meest verkochte stripverhalen Nederland en België

Meest verkochte stripverhalen in Nederland en België = Donald Duck pocket in 2014/Nederland

Externe links


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stripverhaal&oldid=690975"