Stripverhaal

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een strip(verhaal) is een genre boeken (stripboek) waarin de verhalen getekend zijn. België staat wereldwijd bekend als een "stripland". Strips worden getekend door een striptekenaar of illustrator. Het maken van strips en het bedenken en tekenen van de stripfiguren is een vorm van kunst. De stripfiguur kan 'tot leven worden gewekt' als tekenfilmfiguur. Hierbij moeten vele plaatjes van de figuur worden getekend, telkens in een iets andere stand (animatie). Dat is enorm veel werk. Bij een stripfiguur kan de striptekenaar het vaak nog wel in z'n eentje aan, maar bij tekenfilms werken veel meer mensen samen.

Stripboeken rond dezelfde stripfiguur noem je een stripreeks.

De term strip komt van de strook met achter elkaar een aantal plaatjes. De Engelse term voor een strip is een comic en een stripboek een comicbook.

Er zijn verschillende stijlen. Sommige stripfiguren zijn bijna levensecht getekend. Andere bestaan uit relatief weinig lijnen. Die hebben vaak wat weg van een cartoon. Dit is een wat grappig uitziende tekening van een dier of mens waarbij de verhoudingen niet helemaal kloppen. De eerste strips verschenen vaak in zwart/wit soms ondersteunt met één kleur, vaak afgedrukt in een krant. Tegenwoordig zijn ze ook meerkleurig. Vaak verschijnen de strips eerst in een stripblad zoals de Sjors of de Eppo. Zijn er genoeg verhaaltjes verschenen, dan worden deze verzameld in een stripalbum. Bij langlopende strips, wordt er vaak ook na verloop van tijd een zogeheten integraal gemaakt. Dit is een wat luxer uitgevoerde bundel van eerder verschenen stripalbums. Soms worden daar nog niet eerder verschenen verhalen aan toegevoegd.

De schrijver maakt een verhaal (scenario of script) waarbij de striptekenaar (illustrator) in een aantal vakjes de tekeningen maakt. Een korte grappige strip noem je een gagstrip. Bij striptekenaar Pieter Hogenbirk staat een link naar SchoolTV hoe een strip gemaakt wordt.

De op WikiKids beschreven stripreeksen bevatten vaak weinig plaatjes. Dit komt omdat op de afbeeldingen een auteursrecht zit. Daarom wordt gebruik gemaakt van openbare afbeeldingen die bijvoorbeeld gemaakt zijn op gevels of de stripfiguren zijn als poppetjes uitgebracht.

Bekende strips

Bekende stripreeksen zijn Kiekeboe, Suske en Wiske, Urbanus, Kuifje, De Smurfen, Donald Duck, Asterix, De Rode Ridder, Sjors en Sjimmie, Roodbaard, Tom Poes, Guust Flater

Kijk voor meer striphelden op Categorie:Strip of Categorie:Stripreeks. Er is ook een lijst van stripfiguren.

Comics volumes - international comparison.jpg

literatuur

Het stripverhaal is een van de oudste vormen van literatuur (letterkunde of letteren). Een stripverhaal is een verhaal dat bestaat uit een reeks plaatjes, vaak voorzien van tekst. Het stripverhaal heeft zijn oorsprong aan pictografisch schrift (beeldend schrift of pictogram). Een vroege vorm van het stripverhaal is het Tapijt van Bayeux. Op dit doek werden twee jaar na de slag bij Hastings de gebeurtenissen van deze slag uitgebeeld. Meso- Amerikaanse codices gaven mythologische (bepaalde cultuur van denkbeelden) verhalen weer door middel van een ingewikkeld systeem van afbeeldingen en logogrammen (hoofdgroep van schrift), wat dus min of meer hetzelfde systeem was als in hedendaagse stripverhalen. Ook de prehistorische afbeeldingen die in grotten zijn gevonden (zie Grotten van Lascaux) kunnen als een vroege vorm van het stripverhaal worden beschouwd, hoewel hun ontstaan misschien mede is te danken aan het ontbreken van geschreven taal. De alleroudste vorm van het Egyptische hiërogliefen schrift is in feite ook een vorm van een getekend beeldverhaal.

Het oudste stripverhaal van Nederland met tekstballonnen is de zogenaamde Maan- en Klaagbrief uit 1493. Hierin 'vertelt' ridder Bernhard van Meurs in vier beelden hoe hertog Karel van Gelre zijn afspraak niet nakomt om hem uit gevangenschap vrij te kopen. Deze strip bevindt zich in het Regionaal Archief te Zutphen.

De strips zoals we ze nu kennen verschenen eerst als enkele strook in een krant (1894). Later elke dag of week een stukje van een heel verhaal. mensen spaarden deze stroken en plakten ze achter elkaar in een album. Uitgeverijen namen dit over en brachten zelf stripalbums uit.

De Avonturen van Flipje

Later waren er ook leveranciers van wasmiddelen en jam fabrikanten die een eigen stripverhaal uitbrachten als reclamemiddel bij hun producten. Flipje uit Tiel, het beeldmerk van de Betuwe jam is daar een voorbeeld van. Heel populair werden ook de sleutelhangers en speldjes van de striphelden.

Het engelse woord voor strip is cartoon of comic. Het woord cartoon kennen we ook voor een grappige tekening van een bekend persoon. Soms zie je bekende personen ook verwerkt in een stripverhaal. Een typisch Amerikaanse vorm van een stripverhaal is de comic, een bekende Japanse versie is de manga.

Stripfiguren verschenen ook vaak in tekenfilms.

Het logo van Wikikids is ook een stripfiguur.

Stripuitspraken

Behalve de kenmerkende tekstballonnen zijn er de teksten die geluiden nabootsen als: Zzz, grr, snurk, plons

De eerste strips

Nederland

Een van de eerste strips was Bulletje en Boonestaak. In 1923 was de strip Tripje en Liezebertha een groot succes in Nederland. Weer wat later kwamen de strips Kapitein Rob, Eric de Noorman, de voetballer Kick Wilstra en detective Dick Bos.

Een bekende maar ook een grappige strip was Sjors en Sjimmie. Een van de bekendste strips is Tom Poes en de bedenker daarvan is Marten Toonder.

Wereld

Eerste stripverhaal/stripboek =   'Master Flashgold's Splendiferous Dream' – 1755. Eerste stripboek is in 1755 gemaakt in Japan door: Koikawa Harumachi.

Duurste stripboek ter wereld

Duurste stripboek = 1. Action Comics nr. 1 – $1.5 miljoen. In april 1838 werd het eerste stripboek van superman gepubliceerd. En daarvoor was Superman nog niet gezien in de stripboeken of boeken.

Meest verkochte stripverhalen Nederland en België

Meest verkochte stripverhalen in Nederland en België = Donald Duck pocket in 2014/Nederland

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stripverhaal&oldid=828139"