Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Donald Duck (weekblad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Donald Duck is een jeugdweekblad dat wordt uitgegeven door uitgeverij Sanoma. Het verscheen in Nederland voor het eerst in oktober 1952. Een paar jaar eerder was de uitgave al begonnen in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. De hoofdredacteur was van 1984 tot 2013 Thom Roep.

Belangrijkste personages

Het hoofdpersonage is Donald Duck. Maar ook andere figuren zoals zijn oom Dagobert Duck, zijn vriendin Katrien Duck, zijn neef Guus Geluk, zijn kleine neefjes Kwik, Kwek en Kwak Duck en de uitvinder Willie Wortel komen vaak in de verhalen voor. Verder zijn er nog vele andere figuren in het weekblad, waaronder Goofy, Mickey Mouse, Joe Carioca en Broer Konijn. Al deze personages zijn oorspronkelijk bedacht door Walt Disney en zijn bedrijf, The Walt Disney Company.

Verschillende tekenaars

In de strips van Donald Duck zie je deze cijfer en letters staan. zoals D5452 of H2615. De H is van Holland en de d is van Denemarken. De H dan hebben de Nederlandse mensen getekend. En de D dan hebben Deense mensen hem getekend. Soms wil Denemarken ook de Nederlandse gebruiken.

Varianten

Hier staan een paar varianten van Donald Duck. In sommige landen (zoals Italië) is het blad niet vernoemd naar Donald, maar naar Mickey.

  • Walt Disney Comics & stories - VS
  • Topolino - Italië
  • Le journal de Mickey - Frankrijk
  • Donald Duck Extra - Nederland
  • Duck Out - Nederland
  • Katrien - Nederland
  • Donald - Nederland
  • Donald Duck Pockets - Nederland

Een alibi voor Donald

Donald heeft ook een alibi als Superdonald. Ze bedachten hem in Italie, een superheld die het opneemt tegen boeven zoals de Zware Jongens en Boris Boef en later ook tegen buitenaardse wezens, de Evroniers.

Huidige hoofdrolspelers in het weekblad

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donald_Duck_(weekblad)&oldid=725260"