Donald Duck (weekblad)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Donald Duck
Donald Duck.png
Logo weekblad Donald Duck
Land Nederland
België
Luxemburg
Frankrijk
Griekenland
Italië
Oostenrijk
Portugal
Spanje
Noorwegen
Taal o.a. Nederlands
Genre stripblad
Alt titel
Bedenker
Schrijver
Tekenaar
Uitgever DPG Media, De Geïllustreerde Pers N.V.
Oberon b.v.
De Geïllustreerde Pers B.V.
VNU Uitgevers
Sanoma Uitgevers
Publicatie
Media
Status actief
Eerste 25 oktober 1952
ISBN
Laatste
Voorafgegaan
Vervolg
Website https://www.donaldduck.nl/
Portaal Portaalicoon Literatuur

Donald Duck is een jeugdweekblad dat wordt uitgegeven door uitgeverij Sanoma. Het verscheen in Nederland voor het eerst in oktober 1952. Een paar jaar eerder was de uitgave al begonnen in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. De hoofdredacteur was van 1984 tot 2013 Thom Roep. Naast het weekblad zijn er ook tal van pockets met stripverhalen uitgegeven. De meeste van de personages zijn oorspronkelijk bedacht door Walt Disney. Andere personages zijn door medewerkers van zijn bedrijf, The Walt Disney Company bedacht. Deze personages komen veelal ook voor in een van de tekenfilms van Disney.

Belangrijkste personages

Het hoofdpersonage is Donald Duck. Maar ook andere figuren zoals zijn oom Dagobert Duck, zijn vriendin Katrien Duck, zijn neef Guus Geluk, zijn kleine neefjes Kwik, Kwek en Kwak Duck en de uitvinder Willie Wortel komen vaak in de verhalen voor. Verder zijn er nog vele andere figuren in het weekblad, waaronder Goofy, Mickey Mouse, Joe Carioca en Broer Konijn.

Huidige hoofdrolspelers in het weekblad

Verschillende tekenaars

In de strips van Donald Duck zie je deze cijfer en letters staan. zoals D5452 of H2615. De H is van Holland en de d is van Denemarken. De H dan hebben de Nederlandse mensen getekend. En de D dan hebben Deense mensen hem getekend. Soms wil Denemarken ook de Nederlandse gebruiken.

Varianten

Hier staan een paar varianten van Donald Duck. In sommige landen (zoals Italië) is het blad niet vernoemd naar Donald, maar naar Mickey.

  • Walt Disney Comics & stories - VS
  • Topolino - Italië
  • Le journal de Mickey - Frankrijk
  • Donald Duck Extra - Nederland
  • Duck Out - Nederland
  • Katrien - Nederland
  • Donald - Nederland
  • Donald Duck Pockets - Nederland

Een alibi voor Donald

Donald heeft ook een alibi als Superdonald. Ze bedachten hem in Italie, een superheld die het opneemt tegen boeven zoals de Zware Jongens en Boris Boef en later ook tegen buitenaardse wezens, de Evroniers.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donald_Duck_(weekblad)&oldid=827039"