Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Manga

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een oog in de speciale Japanse tekenstijl

Manga is Japans voor strip. Maar vaak wordt er ook de tekenstijl mee bedoeld. De laatste tien jaar is manga erg bekend geworden in Nederland en België. In Japan kan "manga" zowel animatie als strips betekenen. Buiten Japan heeft "manga" een strakkere betekenis van "Japanse strips", Japanse animatie wordt buiten Japan anime genoemd.

Uitspraak

Het woord manga wordt uitgesproken als (Man-ga), waarbij beide a's als een korte "ah" uitgesproken worden en de g als in het Engelse 'good'. Een manga-tekenaar noem je een mangaka.

Manga in Nederland/België

In het westen is manga de laatsten jaren erg gegroeid. Door de twee uitgeverijen Kana en Glenat. Maar bij manga denken mensen vaak aan 18+ strips, of nét hele kinderachtige strips, terwijl de meeste niet zo zijn.

Soorten

Een manga figuur, met het speciale stijl manga-oog dat je in veel Japanse series terugziet

Er bestaan velen manga soorten:

  • Shonen, voor jongens met veel actie en humor.
  • Shojo, voor meisjes met romantiek en fantasie.
  • Kodomo, voor kleine kinderen.
  • Ecchi, hentai, voor volwassenen, met veel seks.

Hoe herken je manga?

Veel mensen denken dat manga altijd grote ogen heeft, maar dat is niet zo. Voor hoe ouder de manga bedoeld is, hoe kleiner de ogen vaak zijn. De ogen zullen alleen nooit hun echte grootte bereiken. Ook zie je aan de benen of je met manga te maken hebt. De benen zijn vaak onnodig lang. Het lijf is ook een kenmerk van manga. Het lijf is bijna altijd slank en aantrekkelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Manga&oldid=653002"