Tekenfilm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een tekenfilm noemen ze ook wel een animatiefilm. Dit is een film voor kinderen en volwassenen waar allemaal tekeningen voor zijn gebruikt. Daarom noemt je het ook een tekenfilm. Met name de tekenfilms van Walt Disney zijn erg beroemd geworden. Daarvan kennen we Donald Duck en Goofy. Ook het bedrijf Warners Brothers en Pixar hebben veel tekenfilms gemaakt.

Iemand die een tekenfilm maakt heet een animator.

Werkwijze

Een 'Gifje' van een stuiterende bal

Eerst wordt er een script (verhaal) geschreven over de bijbehorende personages (figuren). Van elk personage worden tekeningen gemaakt in vele standen.

Om een getekend figuur te laten bewegen zijn er meerdere tekeningen achter elkaar nodig om bijvoorbeeld de arm telkens een stukje te laten zakken. Misschien heb je wel eens een boekje gezien waarbij je de bladzijdes snel achter elkaar laat verspringen.

Voor een seconde tekenfilm heb je 10 tot 24 tekeningen nodig. Hoe kleiner de stapjes, hoe vloeiender de beweging.

de filmstrook met de afzonderlijke tekeningen

Van elke tekening wordt een beeldje gefotografeerd met een speciale camera (stop-motion camera). Door de beelden versneld achter elkaar te laten afspelen ontstaat er een bewegend beeld. Vaak worden de achtergronden apart getekend, waarop de bewegende figuren worden gelegd.

Tegenwoordig worden de tekeningen ook digitaal gemaakt en in de computer tot een film verwerkt. In de computer kan ook in lagen worden gewerkt.

Ook kun je klei poppetjes of poppetjes met ijzerdraad van binnen telkens een stapje van stand veranderen. Dit heet animeren (bewegen). Vandaar dat het ook animatiefilm wordt genoemd. Een bekend voorbeeld van deze vorm is Loeki de Leeuw van de STER reclame op TV

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tekenfilm&oldid=745357"