Pictogram

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pictogrammen zoals die in Amerikaanse nationale parken worden gebruikt.
Pictogrammen zoals gebruikt op een vliegveld.

Een pictogram is een plaatje waarmee je zonder geschreven tekst iets probeert duidelijk te maken. Het woord pictogram bestaat uit twee Latijnse woorden: pictus en gramma. Pictus betekent plaatje en gramma betekent letter.

Mensen die minder- of slecht geletterd zijn (slecht of niet kunnen lezen), hebben veel baat bij deze "plaatjesboodschappen". Er zijn pictogram systemen voor scholen voor speciaal onderwijs en instellingen waarmee bijvoorbeeld een dagprogramma kan worden aangegeven. Ook mensen met een handicap als Autisme hebben vaak veel aan pictogrammen. De uitdrukking "een plaatje zegt meer dan duizend woorden" is hier zeker waar.

Ook kom je pictogrammen tegen op verkeersborden of op borden op een station of Luchthaven. De pictogrammen die hiervoor gemaakt zijn, moeten éénduidig zijn en moeten door mensen van over de hele wereld begrepen kunnen worden (universeel zijn).

Links

Sclera pictogrammen voor speciaal onderwijs en instellingen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pictogram&oldid=807031"