Illustrator

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Illustrator achter zijn tekenbord

Een illustrator is iemand die ergens tekeningen of een andere vorm van beeldende kunst bij maakt. Dat kan in een boek, prentenboek, jeugdboek of kinderboek zijn, maar ook ergens anders. Bijvoorbeeld in een stripboek, een tijdschrift, een krant, een folder, een advertentie of een website. Eigenlijk zijn alle plaatjes die zijn getekend, door een illustrator getekend. Dus een striptekenaar die strips maakt, is ook een soort illustrator. Ook de kaft of omslag is meestal het werk van een illustrator. Wat hij/zij maakt is ook een vorm van kunst.

Werk

Digitaal tekenbord

Illustratoren gebruiken vaak dezelfde materialen om mee te werken als tekenaars en kunstschilders.

Ze werken meestal op een groter formaat. De prent wordt tegenwoordig digitaal ingescand en door de vormgever in het (kinder)boek verwerkt. Soms werkt een illustrator met een digitaal tekenprogramma op de computer. In plaats van papier gebruikt hij een digitaal tekenbord en een digitale tekenpen.

Soms is de illustrator schrijver, tekenaar en vormgever tegelijk. De illustrator kan ook voor andere schrijvers (auteurs) werken en alles wordt dan via de uitgever van het blad of het boek geregeld.

Ook bij boeken voor volwassenen wordt vaak een illustrator gevraagd om de omslag of kaft voor het boek te ontwerpen en te tekenen of schilderen.

Voor informatieve boeken worden ook vaak illustraties (foto's, tekeningen etc.) gebruikt om de tekst te verduidelijken. Het gezegde "Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden" gaat dan maar al te vaak op.

Kinderboekenweek

Tijdens de kinderboekenweek wordt er ook een prijs uitgereikt voor de beste illustrator; het Gouden Penseel en het Zilveren Penseel. Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend aan het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. De prijs wordt uitgereikt door de Stichting CPNB Sinds 2022 is er ook het Bronzen Penseel. Deze is in de plaats gekomen van de Vlag en Wimpel van de penseeljury.

Bekende illustratoren en/of (strip)tekenaars

Kijk voor de namen van illustratoren op de Lijst van illustratoren

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Illustrator&oldid=796874"