Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

Illustrator

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Illustrator achter zijn tekenbord

Een illustrator is iemand die ergens tekeningen bij maakt. Dat kan in een boek of kinderboek zijn, maar ook ergens anders. Wat hij/zij maakt is ook een vorm van kunst.

Bijvoorbeeld in een een stripboek, een tijdschrift, een krant, een folder, een advertentie of een website. Eigenlijk zijn alle plaatjes die zijn getekend, door een illustrator getekend. Dus een striptekenaar is ook een soort illustrator.

Werk

Digitaal tekenbord

Het maken van een illustratie is een vorm van kunst. Illustratoren gebruiken vaak dezelfde materialen om mee te werken als tekenaars en kunstschilders.

Ze werken meestal op een groter formaat. De prent wordt tegenwoordig digitaal ingescand en door de vormgever in het (kinder)boek verwerkt. Soms werkt een illustrator met een digitaal tekenprogramma op de computer. In plaats van papier gebruikt hij een tekenbord en een digitale tekenpen.

Soms is de illustrator schrijver, tekenaar en vormgever tegelijk. De illustrator kan ook voor andere schrijvers (auteurs) werken en alles wordt dan via de uitgever van het blad of het boek geregeld.

Ook bij boeken voor volwassenen wordt vaak een illustrator gevraagd om de omslag of kaft voor het boek te ontwerpen en te tekenen of schilderen.

Voor informatieve boeken worden ook vaak illustraties (foto's, tekeningen etc.) gebruikt om de tekst te verduidelijken. Het gezegde "Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden" gaat dan maar al te vaak op.

Kinderboekenweek

Tijdens de kinderboekenweek wordt er ook een prijs uitgerijkt voor de beste illustrator; het gouden penseel en het zilveren penseel. Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend aan het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. De prijs wordt uitgereikt door de Stichting CPNB

Bekende illustratoren en/of (strip)tekenaars

Vele van onderstaande illustratoren hebben een gouden en/of zilveren penseel gewonnen

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

P

Q

R

S

T

V

W

Y

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Illustrator&oldid=719902"