IJzer (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De IJzer bij Diksmuide.

De IJzer (in het Frans: Yser) is een rivier in Frankrijk en België. De rivier is 78 km lang, waarvan 45 km in België en andere 33 km in Frankrijk. De IJzer is de enige rivier die in België de zee in stroomt. De IJzer start op 30 m in de heuvels van Frans-Vlaanderen bij Kassel. Vanaf daar stroomt de rivier richting de Belgische grens. Twee beken die in IJzer stromen, de Zwijnebeek en de Heidebeek, vormen dan ook een tijdje de grens tussen België en Frankrijk.

Nadat de rivier de grens heeft overgestoken stromen de Kemmelbeek, de Ieperlee en wat andere beekjes nog in de rivier. Bij Nieuwpoort stroomt de IJzer de Noordzee in. Bij de monding van de IJzer ligt een natuurgebiedje met duinen, waar veel soorten vogels broeden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er heftig rondom de IJzer gevochten. Onder andere de beroemde Slag om de IJzer werd hier uitgevochten.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=IJzer_(rivier)&oldid=515898"