Ieper

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
grote markt Ieper

Ieper is een stad in de Westhoek, in het zuidwesten van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Ieper heeft ongeveer 35.000 inwoners. Ieper staat bekend om haar verleden met de lakenindustrie. Al in de 12e eeuw waren ze daar mee bezig. In de 14e eeuw werd Engeland beter in het verkopen van lakens, dus toen werd Ieper minder belangrijk.

In de Eerste Wereldoorlog zijn er verschillende slagen geweest in Ieper. Ieper hoorde toen bij de geallieerden. Na de Eerste Wereldoorlog was Ieper helemaal verwoest. De Britten wilden Ieper graag als monument houden, en wilden het niet herbouwen, zodat we de Eerste Wereldoorlog nooit meer vergeten. De mensen die eerder in Ieper woonden, wilden het juist herbouwen. Uiteindelijk is het na 1920 herbouwd.

In Ieper wordt elk jaar een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Omdat het bekend is van de Eerste Wereldoorlog, zijn veel toeristen die er komen geïnteresseerd in geschiedenis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ieper&oldid=754252"