Maarten Luther

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Luther)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maarten Luther.

Maarten Luther (Duits: Martin Luther) (Eisleben, Duitsland, 10 november 1483 – aldaar, 18 februari 1546), was een zeer belangrijke Duitse protestantse theoloog. Hij speelde een belangrijke rol in de Reformatie. Er is nu een stroming in de kerk gebaseerd op zijn ideeën, het Lutheranisme.

Jeugd

Maarten Luther is student. Op een dag moet hij ver lopen en begint het te bliksemen. Maarten is bang voor de bliksem. Hij bidt tot God: Spaar me God, en ik zal monnik worden. Maarten komt er levend vanaf en besluit in een klooster te gaan wonen: hij wordt monnik.

Monnik

Maarten Luther de monnik verdiepte zich, tijdens zijn leven in het klooster, in de Bijbel. Hij las dat Jezus wilde dat iedereen niet rijk leefde en veel aan de armen zou schenken. Luther vond het raar dat de paus juist heel rijk leefde, en vele anderen die bij de Kerk horen ook. En bij de verkoop van aflaten, wordt hij woedend.

Aflaten

De paus wilde de nieuwe Sint-Pieterbasiliek bouwen, maar hij had niet genoeg geld. Dus daarom bedacht hij een plan. Hij verzon een brief, waarin stond dat je fouten allemaal vergeven waren. Zo een brief heette een aflaat. Door zo een papier te kopen kon je niet in de hel komen maar ging je rechtstreeks naar de hemel. Pure omkoperij, vond Maarten. Hij ging er iets aan doen.

Protesteren

Maarten Luther schreef zijn ideeën op, de 95 stellingen. Men vertelt gewoonlijk dat hij die stellingen aan de kerkdeur van de kerk in Eisleben hing. Hoewel dat niet letterlijk zo was, zorgde hij er wel voor dat de kerkleiders ervan hoorden. Dit is het feitelijke begin van de reformatie. Vrienden van Luther vertaalden zijn stellingen vanuit het Latijn naar het Duits en lieten ze drukken. Zo verspreidden ze zich als een vuurtje. Toen de paus ze las, werd hij heel boos. Hij stuurde Maarten een brief dat hij moest stoppen. Maarten luisterde niet en gooide de brief in het vuur.

Later krijgt hij een vrij geleiden van de  keizer karel tot die een ban vloek doe bij hem

Eigen kerk

Luther werd uit de Katholieke Kerk gezet. Maar dat vond hij niet erg. Hij begon zijn eigen kerk. Veel mensen, die vonden dat Luther gelijk had, sloten aan bij deze kerk. Omdat Luther protesteerde tegen dingen in de Katholieke Kerk, ging men die mensen protestanten noemen.

Maarten vertaalde de Bijbel van het Grieks naar het Duits, zodat vele anderen hem konden lezen. Johannes Calvijn vond dat Luther gelijk had dat hij een eigen kerk begon, maar was het ook niet helemaal eens met Luther. Uiteindelijk werden dit een andere soort protestanten.

Luther en Erasmus waren het eerst met elkaar eens dat er dingen moesten veranderen, maar Erasmus was het op veel vlakken ook niet eens met Luther: hij vond Luther veel te fel en was van plan om de Kerk van binnen te veranderen in de plaats van zelf een kerk te beginnen.

Zo werd Maarten Luther beroemd. Martin Luther King is zelfs naar hem vernoemd.

Link en filmpjes

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maarten_Luther&oldid=604953"