Help mee! Maak een account of meld je aan.
Doe mee aan de SuperSchrijfwedstrijd! Klik hier om je aan te melden.
Stem nu op: Operatie Barbarossa, Texel en Platentektoniek

Risotto

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bord risotto

Risotto is een Italiaans rijstgerecht, dat voornamelijk in het noorden van het land wordt gegeten. Het wordt is afkomstig voor het Italiaanse woord voor rijst; riso. Otto is een achtervoegsel en heeft niet echt een betekenis. Het gerecht is typisch voor de Noord-Italiaanse keuken. Risotto wordt vaak gebruikt om de verschillende culturen binnen Italië aan te duiden. In het zuiden van het land wordt risotto namelijk niet als gerecht beschouwd.

Voor risotto wordt de rijst eerst kot aangebakken en vervolgens in bouillon gekookt. Tijdens het koken worden er verschillende ingrediënten aan toegevoegd. Vaak is dit een groentemix, vlees, vis of garnalen. Ook worden diverse kruiden toegevoegd. Er zijn hierdoor verschillende soorten risotto. Saffraan is een bekende specerij voor de risotto. Ook witte wijn, ui en knoflook zijn bekende ingrediënten. Vaak wordt er een beetje Parmezaanse kaas over de risotto heen gegooid.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Risotto&oldid=550606"