Parmezaanse kaas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stukje Parmezaan met het geraspte ernaast

Parmezaanse kaas of Parmezaan is een kaas uit de streek Parma in Italië. Het wordt gemaakt van koemelk en heeft een sterke smaak. Parmezaanse kaas bestaat al sinds de 13e eeuw.

Om een kilo Parmezaan te maken is 16 liter koemelk nodig! Voor een hele kaas (zo'n grote ronde) is ruim 600 liter nodig. Parmezaan heeft 12 tot 32 maanden nodig om te rijpen. Tijdens het rijpen moet men de kaas voortdurend draaien en borstelen. Het resultaat is dat de kaas zo hard is, dat het gemakkelijk breekt.

Parmezaan wordt gebruikt voor op pasta te strooien. Italianen gebruiken nooit meer dan twee eetlepels Parmezaan, want anders is de smaak te sterk. Vaak schaaft of raspt men de kaas of is het al gekruimeld. Ook worden hele dunne plakjes gebruikt voor over salades. Parmezaan is ook kant en klaar verkrijgbaar, maar vaak zijn dat namaakproducten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parmezaanse_kaas&oldid=482577"