Jair Bolsonaro

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Bolsenaro in 2018

Jair Messias Bolsonaro (Glicério, 21 maart 1955) is een Braziliaans politicus en sinds 1 januari 2019 de president van Brazilië. Hij is lid van de Sociaal-Liberale Partij en won op 28 oktober 2018 de verkiezingen. Bolsonaro wordt ook wel de Tropische Donald Trump of de Trump van de Tropen genoemd. Dit komt door zijn controversiële uitspraken over homoseksualiteit, vrouwen en zijn bewondering voor de vroegere dictatuur in zijn land.

Bolsonaro was al tussen 1988 en 1991 in de raad van de stad Rio de Janeiro. Tussen 1991 en 2001 zat hij in het Braziliaans parlement. Hier maakte hij 200 wetsvoorstellen, waarvan er slechts twee werden aangenomen. Op 22 juli 2018 stapte hij naar voren als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij kwam in het wereldnieuws toen hij op 6 september werd neergestoken toen hij campagne voerde in Juiz de Fora. Hij overleefde de aanslag en op 30 september werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. De aanslag werkte in het voordeel van Bolsenaro en werd populair onder de Braziliaanse bevolking. Toen Bolsenaro verkozen werd, sloot de beurs zelfs op een hoogterecord.

De reden waarom Bolsenaro zo populair is, is omdat hij misdaad en voornamelijk corruptie wil aanpakken. De laatste drie presidenten hadden allen te maken met corruptieschandalen. Hierdoor is de Braziliaanse bevolking er inmiddels klaar mee en wil dat dit wordt opgelost. Bolsenaro wil tevens meer investeren in de economie. Hij wil de belasting voor bedrijven verlagen, staatsbedrijven privatiseren en meer industrie en landbouw. Tegenstanders zijn bang dat ten koste gaat van de natuur, voornamelijk het Amazoneregenwoud.

Bolsenaro heeft ook een paar uitspraken gedaan die bij anderen niet door de beugels kunnen. Hij prees het militaire bewind van Brazilië en sprak bewondering uit voor de Chileense dictator Augusto Pinochet (onder wie duizenden mensen vluchtten, vermoord werden of verdwenen). Bolsernaro is tevens tegen abortus en noemde de manier waarop Brazilië omgaat met homoseksualiteit "propaganda". Hij noemt zich zelf ook trots homofoob. Al eerder deed hij dit soort uitspraken. Voormalige president Dilma Roussef zou hem zelfs een verkrachter hebben genoemd, waarop Bolsenaro zei dat ze te lelijk was om te verkrachten. Hiervoor kreeg hij uiteindelijk een boete.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jair_Bolsonaro&oldid=562464"