Savanne

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Dry Etosha Pan.jpg

Een savanne is een warm gebied waar veel gras groeit en hier en daar een boom staat. Behalve gras groeien er ook andere, kruidachtige plantjes. Savannes komen voor in de tropen en in de subtropen. Op de savanne valt best wel veel regen: 500 tot 1500 millimeter per jaar. Om te vergelijken: in Nederland valt gemiddeld zo'n 690 tot 900 millimeter per jaar. Er zijn twee seizoenen op een savanne: een droog seizoen en een nat seizoen. De regen valt in het natte seizoen. Ondanks al die regen groeien er toch maar weinig planten en bomen op de savanne. Dat komt door de hitte. In de tropische of subtropische gebieden is het zo warm, dat er veel meer water verdampt.

Verschillende savannes

Savannen komen voor op alle continenten. Vooral de savannes in Afrika zijn bekend. Daar worden de savannes namelijk bewoond door olifanten, giraffes, neushoorns, leeuwen, antilopen en nog veel meer dieren.

Er zijn verschillende soorten savannen.

  1. vochtige savanne
  2. droge savanne
  3. doornstruiksavanne
Op deze kaart zie je waar savannes voorkomen

Op de vochtige savanne valt meer regen dan op de twee andere soorten savannes. Daarom groeien er op de vochtige savanne meer en hogere planten. De doornstruiksavannes zijn het droogst. Daar groeit alleen laag gras en planten met doorns.

Waar komen savannes voor?

  • In Noord- en Centraal-Afrika, daar is de savanne zoals we die kennen
  • In Noordoost-Brazilië,  waarschijnlijk heeft over 25 jaar de savanne van Brazilië plaatsgemaakt voor akkerbouw
  • Op Madagaskar,
  • Noord-Australië en kleine gebieden in het zuiden van Indonesië
  • Kleine gebieden in Midden-Amerika
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Savanne&oldid=830320"