Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Giraffe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giraffe
Giraffa camelopardalis

Girafbijboom.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Afrika
Leefomgeving Savanne
Familie Giraffen
Portaal Portal.svg Biologie

Net zoals paarden, ezels en varkens is een giraffe (of giraf) een hoefachtige. De giraffe komt veel voor in Kenia en Tanzania. Bij een paard en een giraf is de hoef een geheel, maar bij giraffen is de hoef in tweeën gedeeld. De giraffe is het langste dier op aarde.

Een flink mannetje wordt aan de hoorntoppen gemeten en ze zijn wel 5 meter lang. met zijn lange poten en die hals kan hij beter dan andere dieren de blaadjes hoog uit de boom halen.

Lange staart

Zijn lange staart met de ruwe haarkwast is een uitstekende vliegenmepper. Elk zoogdier heeft een inwendig geraamte of skelet. Zonder dit geraamte zou hij als een pudding in elkaar zakken. Het is 'de kapstok' van het lichaam en bestaat uit 200 botten.Aan de botten zitten de spieren en weefsels vast. Elk zoogdier heeft min of meer het zelfde soort en aantal botten,maar de grootte en de vorm verschillen van soort tot soort. Het teenbot van een olifant is groter dan een skelet van een spitsmuis!

Schedel en rug

Elk geraamte zit hetzelfde in elkaar. In de kop van een dier zit de schedel. De schedel is verbonden met een rij ruggewervels. Samen vormen de wervels de ruggegraat, of wervelkolom, een giraffe heeft slechts zeven wervels, net zoveel als die van andere zoogdieren. De voorpoten of armen zitten bij de schouder vast aan de ruggegraat. En de achterpoten of benen zitten bij de heupen vast.
Sommige botten lopen krom, als bescherming voor de weke delen van het lichaam. De ribben beschermen de longen en het hart, en heupbeenderen vormen een kom voor de darmen en de andere organen in het onderlichaam.

Botten aan het werk

Het geraamte is niet alleen het draagstel, het is ook een opslagplaats voor mineralen en andere stoffen. Als een dier lang zonder eten moet, kunnen een paar van die mineralen worden gebruikt op plaatsen waar ze harder nodig zijn. Het beenmerg,dat binnenin veel botten zit,maakt elke dan miljoenen nieuwe bloedlichaampjes aan. Die gaan naar het bloed om afgestorven cellen te vervangen.

Familie

De neef van de giraffe is de okapi, en onderzoekers ontdekten ook nog 9 verschillende giraffen die verschillend zijn in kleur en de vorm van de vacht.

Bijzonderheden

 • Een giraf wordt wel 500 t/m 1800 kg zwaar. Mannetjes zijn veel zwaarder dan de vrouwtjes.
 • Hij kan wel 4 tot 5 meter groot worden
 • De schouderhoogte wordt wel 2.70 t/m 3.30 meter en kan wel 4.00 worden.
 • De maximale leeftijd is ongeveer 28 jaar.
 • De topsnelheid van een giraf is wel 55 kilometer per uur.
 • De tong van de giraf is wel 40 cm lang.
 • Een giraf eet de hele dag door
 • Hij kan ook goed zwemmen.
 • Meestal één jong.

Naam

Heel lang geleden dacht men dat de giraffe een kruising tussen een kameel en een luipaard was. Ze noemden het dier daarom kameelluipaard. Later kwam men erachter dat de giraffe een heel ander dier is. Vanaf dat moment gebruikt men het Arabische woord voor giraffe. Dit woord is serafe, wat lieflijk betekent.

Lijf

Het vlekkenpatroon. De grote vlekken op de huid van een giraffe zijn heel opvallend. Elke giraffe heeft zijn eigen vlekkenpatroon.Je kunt het vergelijken Met de vinger afdruk van mensen. Elke vinger afdruk is uniek. De kleur en de vorm van de vlekken van een giraffe verschillen soms. Een giraffe uit het oosten van Afrika heeft hele andere vlekken dan een giraffe die in het zuiden van Afrika woont. Het bekendste is het vlekkenpatroon van een netgiraffe. Hiernaast staan enkele vlekkenpatroon afgebeeld.

Hoorns en schedels

Vrouwtjes en mannetjes van de giraffen hebben allebei hoorntjes. Vóór de hoorns vind je vaak nog een extra knobbel. Mannetjes kunnen op het achterhoofd zelfs nog twee schijn hoorntjes hebben. De schedel van een mannetjes is veel dikker als die van een vrouwtje. Mannetjes gebruiken de schedel als ze met elkaar vechten.

Tong

De tong van de giraffe is heel lang, tussen de 30 en de 40 cm. De kleur is blauwzwart. Met de tong kan de giraffe blaadjes in de verste hoek van de boom plukken. De lekkerste blaadjes hebben stekelige doorns, maar daar voelt de giraffe niets van. Zijn tong is namelijk heel ruw en stevig.

Nek

De lange nek van de giraffe heeft zeven nekwervels. Ook andere zoogdieren hebben zeven nekwervels. Alleen zijn de botten van een giraffe heel groot. Een mens heeft kleine botten.

Poten en staart

Een giraffe kan hard trappen. Een leeuw gaat niet zomaar achter een giraffe aan. Er zijn schedels van dode leeuwen gevonden met een afdruk van een giraffehoef. Een giraffe is een telganger. Zijn linkervoor- en linkerachterpoot bewegen tegelijkertijd. Als zijn linkervoor- en rechterachterpoot tegelijkertijd zouden bewegen(net als bij mensen), zouden zijn poten in de war raken. Aan de staart van een giraf hangt een dikke kwast.Met deze kwast kan de giraf vliegen en andere insecten van zijn lijf houden.

De savanne

Leefgebied

De Giraffe leeft in Afrika voornamelijk in de savanne. Dit is een warm gebied waar veel gras groeit en bomen staan. De giraffe houdt veel van struiken en bladeren uit hoge bomen. Vooral de acaciaboom is een favoriet van de giraffe. Doordat de tong van de giraffe ruw en hard is heeft de giraffe geen last van de scherpe doorns van de acacia.

Blad van de acaciaboom

Levenswijze

De giraffe leeft in kleine, losse kuddes van 6 tot 12 giraffen. Mannetjes giraffen leven niet graag samen in één gebied. Daarom wordt er tussen de mannetjes onderling veel gevochten. Dit doen de mannetjes door gebruik te maken van hun lange nekken en de hoorns op hun hoofd. Het mannetje dat tijdens het gevecht recht kan blijven staan wint. Dit gevecht wordt ook wel nekworstelen genoemd. De giraffe heeft weinig vijanden. Door zijn lange poten snel kan hij rennen en door zijn hoogte kan hij het gevaar al van veraf zien aankomen.

Slapen

De giraffe slaapt liggend. Eerst zakt hij door de knieën, draait zijn hals als een lus naar achteren en laat deze vallen. Vervolgens laat hij zijn kop rusten op z'n romp. Een giraffe slaapt maar 4 uur per dag. Dit gebeurt steeds door kleine slaapjes van maximaal 5 minuten lang.

Soorten giraffen

Giraffe Ithala KZN South Africa Luca Galuzzi 2004.JPG

Volgens het onderzoeksteam van 9 biologen zijn er vier soorten giraffen:

 • De zuidelijke giraffe
 • De Masai giraffe
 • De Somalische giraffe
 • De Noordelijke giraffe.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Giraffe&oldid=614666"