Neushoorn

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Etende neushoorns uit Zuid-Afrika

Een neushoorn is een zoogdier en een bedreigde diersoort. De hoorn bestaat uit keratine. Keratine is hetzelfde spul dat ook in nagels en haren van mensen zit.

Soorten

Leefgebieden

Neushoorns komen in bijna heel Afrika voor en ook in Zuidoost-Azië.

Bijna uitgestorven

De neushoorns worden met uitsterven bedreigd. Er zijn nu nog maar ongeveer 16.000. Dat komt doordat de hoorn van de neushoorn heel waardevol is, waardevoller dan goud. Dit komt vooral omdat de neushoorn gebruikt wordt voor het maken van medicijnen in China. Van het ivoor van de hoorn worden in Jemen messen en andere dure spullen gemaakt. Daarvoor worden de neushoorns gedood. Zoveel neushoorns zijn er nog van elke soort:

De Javaanse neushoorn, waar er nog maar 60 van over zijn, behoort tot de zeldzaamste dieren van de wereld! Maar ook met de andere neushoorns gaat het slecht. In Kameroen leven er nog maar 10 en in de democratische republiek zijn er ook nog maar 25 over!

De naam witte neushoorn

Een witte neushoorn is eigenlijk helemaal niet wit. Hij komt aan zijn naam omdat in Afrika de naam wyd is verzonnen dat betekent wijd. De witte neushoorn heeft in tegenstelling tot de zwarte neushoorn een brede lip dat dient om te grazen. De zwarte neushoorn heeft een puntige lip zo kan hij makkelijker bladeren eten zonder zich te verwonden aan doorns. Door een vertaalfout is het woord wijd verandert in wit, en automatisch is de zwarte neushoorn het tegenovergestelde, zwart, geworden.

Kenmerken

De neushoorn heeft aan elke poot drie hoeven net zoals paarden en tapirs. De neushoorn heeft een grote hoorn die gemaakt is van dezelfde stof als het haar en de nagels van de mens. De hoorn groeit elk jaar 7 cm maar hij schuurt zijn hoorn ook vaak af aan boomstronken. De neushoorn heeft een grijze huid die wel 2,5 cm dik. Ze kunnen wel 4,2 m lang worden en 3600 kg wegen. De ogen van de neushoorn zijn zeer slecht ze kunnen op 10m afstand het verschil tussen een mens en een boomstronk niet zien. Maar hij kan wel heel goed ruiken zo kan hij als de wind goed staat een mens van een kilometer afstand ruiken.

Voedsel

De neushoorn is een echte grazer maar ze eten ook bladeren van bomen, takken en bessen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neushoorn&oldid=578909"