Paardachtigen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paardachtigen
Equidae familiaris

Equus species.jpg

Leefgebied Wereldwijd
Leefomgeving grazer, trekdier, rijdier
Behoort tot de Scrotifera
Portaal Portal.svg Biologie

Onevenhoevigen (Equidae), ook bekend als de paardachtige zoogdieren. Het is de familie van paarden (Equus ferus caballus) en verwante dieren, waaronder de bestaande paarden, ezels (Equus africanus asinus) en zebra's (Equus quagga), en vele andere soorten die alleen bekend zijn van fossielen. Alle bestaande soorten zijn in de soort Equus, die in Noord-Amerika voortkwam, maar is uitgestorven. Binnen de orde van Paardachtigen heb je de orde Perissodactyla, die bestaan uit tapirs (Tapiridae) en neushoorns (Rhinocerotidae), en verschillende uitgestorven families.

Geschiedenis

Uitgestorven paardachtigen

De oudst bekende fossielen die aan paardachtigen zijn toegewezen, zijn gevonden in Noord-Amerika en dateren uit het vroege Eoceen, 54 miljoen jaar geleden.

Deze vroege paardachtigen waren dieren ter grootte van een vos met drie tenen aan de achterpoten en vier aan de voorpoten. Het waren plantenetende dieren op relatief zachte planten en al aangepast om te rennen. Aan de herseninhoud te zien vermoed men dat het waakzame en intelligente dieren waren.

Latere soorten verminderden het aantal tenen en ontwikkelden tanden die geschikter waren voor het vermalen van grassen en ander taai plantaardig voedsel. Hun gebit is er op aangepast om het te vermalen.

Het enige overgebleven geslacht, Equus , was geëvolueerd in het vroege Pleistoceen en verspreidde zich snel over de wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paardachtigen&oldid=776497"