Zebra

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zebra
Equus quagga

Zebra.JPG

Niet bedreigd
Leefgebied midden en zuiden van Afrika
Leefomgeving Savanne
Behoort tot de Equidae
Portaal Portal.svg Biologie
Zebra 2013 10 06 1274.jpg

Een zebra (Equus quagga) is een zoogdier.

Familie

De zebra is familie van de paarden en ezels. Deze familie heet eenhoevige. Dit is de enige familie op de wereld die één hoef aan de voet heeft. Van deze familie is de zebra het enige wilde dier.

Vroeger is er geprobeerd om zebra’s tam te maken, zodat je ze net als een paard kon gebruiken. Zebra's zijn erg vriendelijk maar als ze iets moeten, zijn ze erg agressief en eigenwijs. Ook zijn de zebra’s kleiner en niet sterk genoeg om een kar te trekken of om op te rijden.

Leven

De zebra is een herbivoor (planteneter); hij eet vooral oud, hoog gras, maar soms ook blaadjes en struikjes. Hij eet de hele dag door. In de regentijd is er genoeg gras, maar als het erg droog is, moeten ze soms grote afstanden lopen om aan eten te komen.

De zebra drinkt 1 of 2 keer per dag, maar kan ook 2 dagen zonder te drinken.

Zebra’s leven altijd met elkaar in een groep en is daarom een kuddedier. Eén groep bestaat vaak uit 15 zebra’s. In zo'n groep zijn ongeveer 6 merries met veulentjes en een paar hengsten. Soms zie je ook meerdere groepen met elkaar.

De hengsten in zo'n groep zijn vaak erg agressief. Ze gaan dan op hun achterpoten staan en trappen en bijten elkaar. Dit doen ze om te laten zien wie de baas is, en om indruk te maken bij de merries.

Een groep zebra’s leeft ook vaak samen met andere dieren zoals gnoes en struisvogels. Zebra’s kunnen goed horen en ruiken, gnoes goed ruiken, en struisvogels goed zien. De zebra heeft zelfs twee organen om mee te ruiken. Behalve zijn neus heeft hij ook het orgaan van Jacobsen. Dit is een orgaan dat boven in zijn mond zit en als hij zijn bovenlip optrekt dan gebruikt hij dit orgaan om mee ruiken.

Veulentjes

Zebras Ngorongoro Crater.jpg

Een merrie heeft maar een paar dagen per jaar zin om te paren, dit kan een hengst ruiken aan haar plas en moet er dan snel bij zijn. Een merrie is tussen de 11 en 13 maanden zwanger en krijgt bijna altijd één jong.

Als het veulentje bijna wordt geboren zondert de merrie zich een paar dagen af. Het veulentje weegt bij de geboorte ongeveer 35 kilo en heeft bruine strepen. Binnen 10 minuten kan het op zijn benen staan en binnen 1 uur kan het lopen en rennen.

Het veulentje heeft lange benen anders valt hij te snel op voor de roofdieren. Al na een paar dagen herkent hij zijn moeder aan haar strepen. Na een maand eet hij gras, na 4 maanden krijgt hij zijn echte strepen en ongeveer een jaar drinkt hij bij zijn moeder.

Vijanden

Het is het veiligst voor de zebra om bij de groep te blijven, want er is vaak wel één dier die de vijand hoort,ziet of ruikt.

Als een zebra bedreigd wordt gaat hij op de vlucht. Hij kan heel hard lopen; wel 60 km per uur.

De grootste vijand is de leeuw. Een leeuw sluipt vaak heel stil naar de zebra toe en als hij dichtbij is bijt hij de zebra in de nek. Als de zebra zijn vijand wel op tijd ziet, kan hij zichzelf goed verdedigen.

Met zijn tanden probeert hij te bijten, met zijn achterpoten schopt hij alle kanten op en zo kan hij dan goede trappen uitdelen. Met een goede trap kan hij de kaak van een leeuw verbrijzelen en een hyena ermee doden.

Wild zebra on Kenya countryside.jpg

Zijn strepen zijn ook belangrijk. Als een zebra in een groep staat kan een roofdier moeilijk zien, waar de ene zebra eindigt en de andere begint. Wanneer het heel heet is,is het nog moeilijker. De lucht gaat dan door de warmte trillen en dan is de zebra helemaal niet meer goed te zien voor een roofdier.

Soorten

Hoewel alle zebra’s op elkaar lijken, zijn ze toch allemaal anders. Aan de strepen kun je ook de 3 soorten zebra’s herkennen:

  • Equus zebra (bergzebra)
  • Equus quagga (steppezebra)
  • Equus grevyi (grévyzebra)

De Grevy-zebra

Zebra zoo.JPG

De Grevy-zebra is het grootste soort zebra, ze hebben smalle strepen, een witte buik en een zwarte streep over de rug. Ook hebben ze een bruine vlek op de neus en je kunt ze goed herkennen aan hun grote ronde oren. De Grevy-zebra leeft in het oosten en zuiden van Afrika, hij woont daar op de savanne en droge graslanden. De Grevy-zebra komt in het wild bijna niet meer voor.

De Bergzebra

De Bergzebra is de kleinste soort, ze hebben brede strepen en die lopen niet door op de buik. Ze hebben een huidplooi onder aan de keel. De Bergzebra leeft in het westen van Zuid-Afrika, hij woont in de bergen en heeft harde hoeven zo kan hij goed klimmen. De bergzebra komt steeds minder voor. In een gebied dat 4x groter is dan Nederland, leefde 50 jaar geleden meer dan 60.000 Bergzebra’s, en nu zijn dat er nog maar 12.000 Bergzebra’s.

De Steppenzebra

De Steppenzebra heeft brede strepen en de strepen lopen door over hun buik. Sommige hebben bruine tussenstrepen. De Steppenzebra leeft in Oost-Afrika en het zuiden daarvan, hij woont daar op de savanne en graslanden. De Steppenzebra komt het meeste voor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zebra&oldid=776494"