Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Leeuw

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leeuw
Panthera leo

Tierpark 06 034.jpg

Kwetsbaar
Leefgebied Afrika en Gir Forest, India
Leefomgeving Savanne
Familie Katachtigen (Felidae)

Leefgebied leeuw.JPG

Portaal Portal.svg Biologie

De leeuw

De leeuw is een dier. Het behoort tot de roofdieren. De leeuw is een van de grootste katachtige dieren. De leeuw is de koning van de dieren. Het is een krachtig dier. Een leeuw kwam in veel meer plekken op de aarde voor maar tegenwoordig nog maar in bepaalde delen van Afrika en in een klein stukje van India. Leeuwen zijn dieren die veel op jacht gaan. De vrouwtjes doen het meeste werk bij de jacht. Leeuwen leven in groepsverband en leeuwinnen gaan dan ook vaak samen op jacht. Als dieren leven in groepsverband leven deze dieren in troepen. Een leeuw kan tussen de 10 en 15 jaar leven als het in het wild leeft. Wanneer een leeuw in bijvoorbeeld een dierentuin leeft en goed wordt verzorgd, kan het langer leven. Leeuwen kunnen erg hard brullen.

Een welp

De welpen

Een welp is een jong van een leeuw en leeuwin. Een vrouwtje kan elke keer meerdere jongen ter wereld brengen. Leeuwinnen beschermen hun welpen heel goed. Ze houden de welpen vaak goed verborgen in een schuilplaats. Om de 4 dagen brengt een leeuwin haar welpen weer naar een andere plek. Wanneer een roofdier op de welpen af komt kan een leeuwin erg agressief worden. Niemand mag aan haar welpjes komen! Leeuwen worstelen met hun welpjes om ze voor te bereiden op de jacht. Welpen proberen al snel op een prooi af te gaan die hun moeder heeft aangevallen. De kans is klein dat een welp daarin slaagt.

Een leeuw heeft lange manen.

Hoe ziet een leeuw er uit?

Leeuwen hebben een kortharige bruine vacht. De haren vooraan bij de kop van een leeuw noemen we manen. De manen zijn erg belangrijk voor hoe belangrijk een mannelijke leeuw is. Aan het puntje van de staart zit een donker kwastje. De meeste mannetjes hebben zwarte of bruine manen met een variërende lengte op de kop, hals en schouders. Leeuwinnen hebben geen manen. Leeuwen zijn kleiner dan tijgers. een volwassen leeuw weegt ongeveer 250 kilo. Een leeuw is ongeveer 2 meter lang. Een leeuw heeft krachtige poten en kan hierdoor ook erg ver springen. Een leeuw kan 3 meter ver springen en 3,5 meter hoog.

Wat opvalt aan het uiterlijk van de leeuw:

- De manen

- De grote kop en het gebit

- De grote poten met scherpe nagels

- Langen lichaam

De jacht

De leeuw op jacht

Leeuwen jagen het liefst op open plekken waar weinig bomen staan. Ze vinden het namelijk moeilijk om op plekken te jagen waar veel begroeiing is. We weten dat leeuwen goede ogen hebben om met weinig licht te kunnen jagen. Meerdere keren per nacht gaan de leeuwen op jacht naar hun prooi. Overdag rusten de leeuwen dan weer uit. Een leeuw is niet kieskeurig als het gaat om eten. Vinden ze vlees dan eten ze dit op. Dit kunnen kleine knaagdieren zijn maar ook hele grote dieren zoals buffels. Leeuwinnen gaan het meest op jacht. Zij gaan in groepen op pad. Wanneer zij een prooi te pakken hebben moeten zij dit vaak wel afstaan aan de leeuw. Wanneer een leeuw zich helemaal vol heeft gegeten kunnen ze soms dagen niet eten. Wanneer de leeuw en leeuwinnen zich helemaal vol hebben gegeten kunnen zij soms ook dagen niet eten. De leeuwen hebben bepaalde stappen die zij volgen als zij op jacht gaan. Eerst gaan de leeuwen op zoek naar een prooi. Wanneer zij een prooi in zicht hebben blijven zij heel lang dit dier in de gaten houden. Ze lopen langzaam op de prooi af en zodra ze dichtbij genoeg zijn, bespringen ze de prooi. Het mannetje heeft wel 7 kilo vlees per dag nodig en het vrouwtje 5 kilo vlees.

Een leeuwin met haar scherpe gebit

Dieren waar leeuwen op jagen

Leeuwen kunnen dus jagen op knaagdieren maar ook grote dieren. Een leeuw jaagt graag op buffels omdat deze heel groot zijn. Andere dierenwaar leeuwen op jagen zijn: gazelle, antilope, impala, zebra, buffel of giraffe. Er zijn ook dieren die profiteren van de jacht van leeuwen. Hyena’s zijn dieren die graag het eten van een leeuw probeert af te pakken. Leeuwen willen dit niet hebben en kunnen dan ook weleens een aanval doen op deze Hyena’s. Wanneer hyena’s met een grote groep zijn kunnen zij ook leeuwen aanvallen. 

De uiterlijke kenmerken die belangrijk zijn voor de jacht

De ogen van leeuwen zijn erg belangrijk bij de jacht maar er zijn ook nog andere lichamelijke kenmerken die voor een leeuw heel belangrijk is. Een leeuw heeft hele scherpe nagels. Deze nagels gebruiken zij bij het aanvallen van hun prooi. Leeuwen houden hun prooi vast met hun voorpoten waarbij zij hun nagels gebruiken. Met het gebit kunnen zij de botten van hun prooi vermorzelen. Het vlees van hun prooi kauwen zij niet fijn maar slikken ze gelijk door. Hun ruwe tong schraapt restjes van botten af.

Katachtigen

Je hebt verschillende soorten katachtigen, zoals de leeuw, het luipaard, het jachtluipaard, de tijger en de servals. de meeste leven op de savanne, maar dat zijn niet alle katachtigen. De continenten waar ze in leven zijn Afrika en Amerika. De leeuw is een van de grootste dieren onder de katachtigen.

Nakomelingen

Een leeuwin Kan ongeveer 5 welpjes krijgen, een leeuw kan ook andere dieren krijgen zoals een lijger (kruising met een vrouwtjestijger)

Wetenschappelijke naam

De wetenschappelijke naam is Panthera leo

Meer lezen

Als je meer wil lezen lees dan het boek pootje voor pootje leeuwen van Dennis Huot Christine

Bronnen

Denis-Huot, C., & Denis-Huot, M. (2011). Leeuwen: luie koningen. Zoetermeer, Nederland: Biblion.

De Hugo, P. (2002). Leeuwen. Zoetermeer, Nederland: Biblion.

Singh, A. (2011).Leeuwen. Etten-Leur, Nederland: Ars scribendi.

Leeuw. (z.d.). Geraadpleegd van https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/leeuw.htm

De leeuw. (z.d.). Geraadpleegd van http://www.africa-explorer.com/nl/leeuw.htm

Laterveer-de Beer, M. (2008). Leeuw. Geraadpleegd van 

http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i005899.html

De jacht. (z.d.). Geraadpleegd op 4 november 2018, van http://leeuwen.weebly.com/de-jacht.html

Leeuwen eten hun prooi levend op. (2014). Geraadpleegd van https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/129064-leeuwen-eten-hun-prooi-levend-op.html

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leeuw&oldid=708349"