Zwangerschap

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Zwanger)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zwangerschap betekent dat een vrouw een kindje verwacht, oftewel dat er een kindje in haar buik (eigenlijk de baarmoeder) groeit.

Hoe wordt een vrouw zwanger?

Zodra de spermacel van de man de eicel van de vrouw binnendringt, wordt de vrouw zwanger

Een kindje groeit niet zomaar in de buik van een vrouw. Zwangerschap bij de mens begint met geslachtsgemeenschap tussen een man en een vrouw. De penis van de man dringt dan de vagina binnen en beweegt op en neer. Door deze wrijving vindt op een gegeven moment de zaadlozing plaats bij de man. De zaadjes (zaadcellen) die in de zaadballen van de man zitten, komen via de penis naar buiten. Dit zijn er ontzettend veel, wel 60 tot 150 miljoen zaadcellen. Ze racen als het ware op weg naar het zaadje (de eicel) in de eierstokken van de vrouw. Onderweg overleven veel van de zaadcellen de reis niet. Als de overgebleven zaadcellen uiteindelijk bij de eicel aankomen, is er normaal gesproken één zaadcel die de eicel binnendringt. Op dat moment vindt de bevruchting plaats.

Maar hoe zit dat dan bij tweelingen?

Bij tweelingen is er tijdens de bevruchting iets bijzonders gebeurd.

  • Eeneiige tweelingen ontstaan uit de bevruchting van één eicel door één zaadcel, waarna de eicel zich splitst in twee identieke delen.
  • Twee-eiige tweelingen ontstaan uit de bevruchting van twee verschillende eicellen door twee verschillende zaadcellen.

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap?

Nadat een zaadcel en een eicel elkaar hebben ontmoet en de eicel is bevrucht, begint de bevruchte eicel te groeien en wordt het een embryo. Het reist door de eileider en hecht zich aan de wand van de baarmoeder. De embryo ontwikkelt zich tot een foetus. De foetus groeit snel en ontwikkelt organen, botten en andere belangrijke delen van het lichaam. De baby wordt omgeven door vruchtwater in de baarmoeder. Dit vruchtwater beschermt de baby en helpt het te groeien. De placenta zorgt ervoor dat de baby voeding en zuurstof krijgt vanuit het lichaam van de moeder. Naarmate de baby groeit, ontwikkelen de zintuigen zich. De baby kan geluiden van buiten de buik van de moeder horen en reageren op aanraking.

Hoe wordt een kind geboren?

Na ongeveer negen maanden is de mensenbaby groot genoeg en klaar om geboren te worden. Er zijn twee manieren op te bevallen:

  • Bij een natuurlijke bevalling wordt de baby via de vagina en het geboortekanaal naar buiten gebracht.
  • Bij een keizersnede wordt de baby via een snee in de buik geboren.

Mannen

Een man die een transpersoon is kan ook zwanger worden, omdat hij is geboren als vrouw. Hij heeft daarom vaak nog een baarmoeder.

Hoe zit zwangerschap bij andere dieren?

Bij mensen duurt de zwangerschap ongeveer negen maanden, maar bij dieren zijn er grote verschillen. Zo zijn katten ongeveer negen weken zwanger, terwijl olifanten maar liefst 22 maanden zwanger zijn, dus bijna twee jaar! Ook zijn er een paar dieren waarbij het mannetje het kindje draagt. Bij zeepaardjes bijvoorbeeld. Daar zijn het juist de mannetjes die zwanger worden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwangerschap&oldid=806599"