Francis Drake

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Francis Drake

Francis Drake (Tavistock, ± 1540 - 27 januari 1596) was een Britse ontdekkingsreiziger.

Hij leefde in een boerengezin. Zijn vader was een minister van de marine en Francis groeide op in de buurt van de zee. Hij ging aan de slag als zeekapitein op jonge leeftijd en vond uiteindelijk helemaal zijn draai op een schip. Ooit zou hij zijn fortuin en roem maken op zee.

Rond de wereld

Hij voer over de Stille Oceaan naar Azië en naar de Indische Oceaan, toen naar Afrika, dan naar Londen en via de Atlantische Oceaan naar Zuid-Afrika, vervolgens weer over de Stille Oceaan naar Noord-Amerika.

Drake en zijn vloot van vijf schepen verlieten Engeland op 15 november 1577. Hij was aanvoerder van het grootste schip, de Pelikaan, waarvan hij de naam later in Golden Hind zou wijzigen. Veel van de zeilers overleden aan de ziekte. Drake had zelfs een man onthoofd voor het leiden van een muiterij.

De vloot voer over de Atlantische Oceaan en langs de kust van Zuid-Amerika. Na het passeren van de Straat van Magellaan, gingen ze de Stille Oceaan op in noordelijke richting langs de kust van Peru. Ze veroverden ook een Spaans schip genaamd de Cacafuego.

Uiteindelijk was het succes van de vloot te danken aan één schip, de Golden Hind. Na drie jaar zeilen, kwam het schip op 26 september 1580, weer thuis in Engeland. Drakes expeditie was de tweede in de geschiedenis die over de hele wereld ging. Hij bracht ook veel schatten voor de koningin. De koningin was trots op Francis. Ze ridderde hem en sindsdien stond hij bekend als Sir Francis Drake.

In 1595 verloor hij de Slag bij Las Palmas. Een jaar later overleed hij aan dysenterie, toen zijn schip voor anker lag bij Portobelo, Panama.

Zijn gezin

Ze levende met zijn zeven mensen in huis hij had vier broers en twee ouders en hemzelf natuurlijk. Zijn broers waren: Edward Drake, John Drake, Thomas Drake en Joseph Drake. Zijn ouders heten: Mary Mylwaye Drake en Edmund Drake. Francis Drake had nog twee echtgenotes. Een van hen heette Elizabeth Sydenham, zij waren een stel van 1585 tot 1596. De andere echtgenote heette Mary Newman en zij en Drake waren een stel van 1569 tot 1581.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Francis_Drake&oldid=563215"