Haïtiaanse Revolutie
De Haïtiaanse Revolutie (Frans: Révolution haïtienne) was een slavenopstand op het eilandHispaniola tussen 1791 en 1804. Hispaniola is tegenwoordig verdeeld in de landen Haïti en de Dominicaanse Republiek. Hispaniola was toentertijd een Franse kolonie onder de naam Saint-Domingue. In Saint-Domigue waren veel plantages waar gebruik werd gemaakt van slaven.
De slaven waren geïnspireerd door de Franse Revolutie van 1789. De rijke (blanke) grootgrondbezitters van Haïti wilden toen Haïti onafhankelijk maken van Frankrijk. De Fransen wilden dit absoluut niet. In deze chaos zagen de slaven op Haïti hun kans om zichzelf te bevrijden. De eerste opstand mislukte, maar een nieuwe opstand in 1791 had succes. De opstand slaagde uiteindelijk, aangezien er 15 keer zoveel slaven op Haïti waren als Franse kolonisten. Ook was Frankrijk te druk met de oorlogen in Europa. In 1804 wist Haïti zich hiervoor officieel onafhankelijk te verklaren. Haïti werd hierdoor een zwarte republiek. Na de Verenigde Staten is Haïti het oudste land in Amerika.
De Haïtiaanse Revolutie is de meest succesvolle slavenopstand in de geschiedenis. Meestal werden slavenopstanden hard neergeslagen. Op Haïti was was dit niet geval. Overigens was de republiek maar van korte duur. De leider van de slaven, Jean-Jacques Dessalines, riep zichzelf enkele maanden na de onafhankelijkheid uit tot keizer, waardoor het keizerrijk Haïti ontstond.