Florida Keys

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een satellietfoto van de Florida Keys

De Florida Keys zijn een eilandengroep in het zuidoosten van het Verenigde Staten, tussen Florida en Cuba. Ze liggen tussen de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. De 1700 eilandjes hebben samen een oppervlakte van 356 km². In 2000 hadden de eilandjes 79.535 inwoners, waarvan 32% in de hoofdplaats en grootste stad Key West woont.

De Florida Keys liggen voor het grootste gedeelte in Monroe County (hoofdplaats: Key West), maar 5% ligt in Miami-Dade County (Hoofdplaats: Miami).

De (bewoonde) eilandjes zijn met elkaar verbonden door de Overseas Highway (overzeese snelweg). Deze Overseas Highway maakt onderdeel uit van Highway 1, deze begint in Key West en eindigt bij de Canadese grens. De Overseas Highway is het gedeelte tussen het vasteland van Florida en Key West. De weg bestaat uit vele bruggen en is 205.2 km lang. Verder hebben veel bewoonde eilanden ook een landingsbaan. Op Key West ligt er een kleine luchthaven: Key West International Airport.

Op de Florida Keys heerst er een tropisch klimaat. De natuur bestaat vooral uit mangroven en rond de eilanden is er koraal.

Op 24 april 1982 verklaarden de Keys zich onafhankelijk. Ze vormden een nieuw land, de Conch Republic, met als hoofdstad Key West. Ook verklaarden ze de oorlog aan de VS. Dit alles deden ze omdat de Verenigde Staten grenscontroles wilde uitvoeren aan het eind van de Overseas Highways. Zo wilden ze illegale immigranten (vooral uit Cuba) buiten de deur houden. De volgende dag trok de Conch Republic zich terug. Nog steeds wordt er elke 24e april Onafhankelijkheidsdag gevierd op de Keys. Ook zie je veel vlaggen van de Conch Republic wapperen op straat. De vlag van de Conch Republic is nog steeds de officiële vlag van de stad Key West.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Florida_Keys&oldid=587977"