Koraal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koraal is een diersoort die in zee leeft. Koraal wordt vaak gesmokkeld door smokkelaars, omdat het erg mooi en duur is. De zee rond Hawaï is een plek waar het wemelt van koraal. Je kunt koraal ook vinden op ABC eilanden.

Algemeen

Wat is koraal nou eigenlijk? Koraal zijn dieren in de zee. Ze worden ook wel poliepen genoemd. Samen maken ze een skelet van kalk, wat elk jaar een beetje groeit. Koraal is dus niet - zoals veel mensen denken - een plant of steen, het bestaat uit heel veel diertjes.

Koralen kunnen wel duizenden jaren oud worden. Het groeien van koraal kun je ook zien. Ze komen het meest voor op de bodem. Je kan ze vinden in bijvoorbeeld het Great Barrier Reef. In die zee leven ook: potvissen, grienden, dolfijnen en zeeschildpadden.

Koraal mag je nooit aanraken, want daar gaat het dood van. Doordat er al heel veel koraal dood is wordt het leven onder water minder mooi. Koraal werkt samen met algen en koraaldieren, als het te warm wordt breekt deze bijzondere samenwerking en gaat het kapot.

Het koraal is bedreigd door illegale duikers, vissers, vakantiegangers, illegale handel en opwarming van de aarde. Doordat zij het koraal meenemen, aanraken en kapot maken gaat het dood en als de aarde nog 2 graden opwarmt verdwijnt 98% van het koraal.

Hoe ziet koraal eruit?

Koraal zit eruit als een soort bedekte rots en als een soort plant. Eigenlijk is het een dier, maar het ziet er dus niet zo uit. Koraal bestaat ook uit sponzen. Koraal is dus de verzamelnaam. Het is maar heel klein, namelijk een paar millimeter. Sponzen zijn dieren/beesten. Ze hebben adertjes en daar tussen zitten hele kleine gaatjes en dat zijn eigenlijk mondjes. Het is dus een heel simpel beestje.

Hoe zit koraal in elkaar?

Het beestje heeft dus alleen maar adertjes met mondjes daartussen. De spons zuigt het water op. Hij zeeft het voedsel en gooit het dan via zijn uitstroomopening door een soort kleine vulkaantjes eruit. Zo zit het diertje dus heel simpel in elkaar.

Onderzoek

Hoe vindt je een koraal dat meer dan 150 gaatjes en ringen heeft? Dat betekent dus een koraal dat meer dan 150 jaar oud is. Als je een koraal hebt gevonden die je zoekt, ga je er met een grote boor gaatjes in maken. Je kunt dan een stuk uit een koraal halen. Soms kan het boren wel 2 dagen duren voordat je wil wat je zoekt. Met een speciale lamp kun je de ringen van een koraal zien en kun je gaan tellen hoeveel ringen het dier heeft. Als je de ringen telt, kun je erachter komen hoe oud het is.

Koraal wordt door handelaren verkocht voor veel geld.

vissers gaan ook met hun net over de bodem en maakt het koraal kapot.

Videolink

Spelletje


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koraal&oldid=671069"