Tampa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Downtown Tampa tijdens het Gasparilla Pirate Festival
De wijk Ybor City met een voorbijrijdende tram.

Tampa is een stad in de Amerikaanse staat Florida. De stad heeft 346.037 inwoners, maar de agglomeratie, heeft er wel 2,6 miljoen! Tampa ligt aan de Tampabaai (Engels: Tampa Bay), net zoals buursteden Saint Petersburg en Clearwater.

Ybor City

Ybor City is een oude wijk van Tampa, vlakbij het centrum (downtown). Deze wijk is gesticht door sigarenfabrikant Ybor rond 1880. De meeste gebouwen hier komen dan ook uit die tijd. Er woonden vooral Spaanse en Cubaanse immigranten, die werkten in de sigarenfabriek. In de hoofdstraat van Ybor City zitten veel restaurantjes en winkeltjes. Veel restaurantjes zijn Latijns-Amerikaans.

Hoewel de wijk vervallen was geraakt, is hij nu grotendeels opgeknapt. Ybor City is nu een toeristische trekpleister geworden.

Ybor City is verbonden met Downtown Tampa door middel van een ouderwetse, gele tram.

Transport

Bij Tampa komen twee grote snelwegen samen. De Interstate 75 van Detroit via naar Miami komt langs de stad en de Interstate 4, die dwars door Florida gaat eindigt hier. Bij Tampa zijn er drie bruggen over de Tampabaai. Deze zorgen dat de inwoners van Saint Petersburg en Clearwater geen grote omweg hoeven te maken als ze naar Tampa willen rijden.

De stad heeft verschillende buslijnen en één tramlijn.

Tampa heeft ook een treinstation: Tampa Union Station. Het station komt uit 1912. Twee keer per dag stopt hier een trein. Eén naar New York City en één naar Miami.

De belangrijkste luchthaven van Tampa is Tampa International Airport. Er ligt ook een groot militair vliegveld bij Tampa: MacDill Air Force Base. Hier houden generaals uit veel verschillende landen de situatie in Irak en Afghanistan in de gaten houden. Ook bestrijden ze hiervandaan terrorisme.

Sport

Tampa heeft drie grote sportclubs, die worden gedeeld met de buursteden. De Tampa Bay Buccaneers spelen American football, Tampa Bay Lightning speelt ijshockey en de Tampa Bay Rays spelen honkbal. De Tampa Bay Buccaneers en Tampa Bay Lighting spelen hebben hun thuisbasis in Tampa; De Tampa Bay Rays aan de overkant van de baai, in St. Petersburg.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tampa&oldid=537674"