Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024
2020
2028
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Datum 5 november 2024
538 kiesmannen te verdelen

270 kiesmannen nodig om te winnen

Democraten
Republikeinen
AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniëColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaïIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyomingDelawareMarylandNew HampshireNew JerseyMassachusettsConnecticutWashington D.C.West VirginiaVermontRhode IslandMap of USA with state names.svg
Over deze afbeelding
Klik op een staat naar keuze om er meer over te weten.
Regering

Vorige president

Joe Biden (D-DE)

Vorige vicepresident

Kamala Harris (D-CA)

Portaal Portal.svg Politiek

De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024 zullen de 60e Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn. De verkiezingen worden gehouden worden op dinsdag 5 november 2024. Tijdens de verkiezingen wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten gekozen. Overigens wordt deze kandidaat pas op 20 januari 2025 beëdigd. Vanaf dat moment is hij dus pas president. In de tussentijd heeft de titel president elect, terwijl de oude president nog aan de macht is.

Tot dusver is het nog onduidelijk wie de kandidaten voor de Democratische Partij en Republikeinse Partij zullen zijn. Zittend president Joe Biden (Democraat) en oud-president Donald Trump (Republikein) hebben zich in ieder geval aangemeld als kandidaat. Bij de Democraten heeft Biden verreweg de meeste steun. Bij de Republikeinen staat Trump aan kop met Nikki Haley achter zich. Beide partijen moeten nog voorverkiezingen houden en hun kandidaat kiezen.

Op dezelfde dag van de verkiezingen worden ook de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gehouden. Ook houden verschillende staten hun gouverneursverkiezingen en referenda op deze dag.

Voorverkiezingen

Voordat de officiële presidentsverkiezingen zullen plaatsvinden worden er eerst zogenoemde primaries en caucussen gehouden, dat zijn voorverkiezingen van de partijen die een presidentskandidaat leveren. Bij een voorverkiezing wordt een presidentskandidaat geselecteerd. De meeste kandidaten doen mee bij de Republikeinse Partij of de Democratische Partij, dat zijn de partijen met de meeste macht in de Verenigde Staten. In elke staat worden bij de voorverkiezingen 'punten' uitgedeeld. Degene die in de staat waar een voorverkiezing wordt gehouden het grootste percentage stemmen heeft krijgt de meeste 'punten' en dat gaat ook zo bij de 2e, 3e, 4e enzovoort. Wie nadat in elke staat een voor verkiezing gehouden is, de meeste stemmen heeft wordt op de conventie, bijeenkomst van een partij, uitgeroepen tot presidentskandidaat. De gekozen presidentskandidaten nemen het dan in de verkiezingen tegen elkaar op.

Deelnemers

Deelnemers aan de verkiezingen moeten voldoen aan twee eisen:

  • Zij moeten minstens 35 jaar oud zijn.
  • Zij moeten de Amerikaanse nationaliteit sinds hun geboorte hebben. Dit betekent dat zij in de Verenigde Staten geboren moeten zijn of dat minstens een van hun ouders de Amerikaanse nationaliteit heeft.
  • Zij moeten minstens 14 jaar in de Verenigde Staten gewoond hebben.

Hieronder vindt je de kandidaten die zich officieel hebben aangemeld. Dit hebben zij gedaan door een officiële bekendmaking. Sommige politici hebben aangegeven dat zij erover nadenken zich aan te melden. Deze politici zijn niet in de onderstaande lijst opgenomen.

Democratische Partij

Zie Amerikaanse voorverkiezingen 2024 bij de Democratische Partij voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Logo Democratische Partij

De Democraten hebben eigenlijk maar één belangrijke kandidaat voor het presidentschap. Zittend president Joe Biden heeft bekend gemaakt zich voor een tweede termijn verkiesbaar te stellen. Hij staat momenteel als verreweg de populairste Democratische kandidaat in de peilingen. Desondanks hebben enkele Democraten ook kritiek geuit op Bidens buitenlands en economisch beleid. Daarnaast is er kritiek op Bidens leeftijd, aangezien hij de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste officiële kandidaten (declared candidates):

Kandidaat
Staat
Functie Richting Stroming Kandidatuurtermijn Campagne
Joe Biden 2023 (cropped).jpg President van de Verenigde Staten
(sinds 2021)
Centrum

Sociaalliberalisme

Progressivisme
25 april 2023 Biden-Harris 2024 logo.svg
Dean Phillips by Gage Skidmore (cropped).jpg Afgevaardigde namens het
3e kiesdistrict van Michigan (sinds 2019)
Centrum

Sociaalliberalisme

Progressivisme
26 oktober 2023 Dean Phillips Presidential Campaign Logo.svg
Marianne Williamson Profile.jpg Schrijfster en spiritueel leider
Kandidaat tijdens verkiezingen van 2020
Centrumlinks

Sociaaldemocratie

Progressivisme
4 maart 2023 - 7 februari 2024 Marianne Williamson 2024 presidential campaign logo.png

Advocaat en milieuactivist Robert Kennedy Jr. meldde zich begin 2023 ook aan voor het Democratische presidentskandidaatschap. Op 9 oktober 2023 ging hij echter verder als onafhankelijk kandidaat.

Republikeinse Partij

Zie Amerikaanse voorverkiezingen 2024 bij de Republikeinse Partij voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Logo Republikeinse Partij

Bij de Republikeinen is het een stuk spannender. Al na de verkiezingen van 2020 gaf oud-president Donald Trump aan zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen van 2024. Trump staat momenteel aan kop als de populairste Republikeinse kandidaat, maar hij wordt op de voet gevolgd Nikki Haley, zijn tegenkandidaat. Er zijn namelijk verschillende rechtszaken tegen Donald Trump bezig, waaronder voor zijn inmengen in de verkiezingen van 2020. Hierdoor bestaat zelfs de mogelijkheid dat Trump in de gevangenis komt.

Hieronder vindt je een overzicht van de belangrijkste officiële kandidaten (declared candidates):

Kandidaat
Staat
Functie Richting Stroming Kandidatuurtermijn Campagne
Chris Christie (53297980082) (double cropped).jpg Gouverneur van New Jersey Centrumrechts

Liberaal-conservatisme

Economisch liberalisme
6 juni 2023 – 10 januari 2024 Chris Christie 2024 presidential campaign logo.png
Gov Ron DeSantis Portrait (cropped).jpg Gouverneur van Florida Rechts tot radicaal-rechts

Conservatisme

Populisme
24 mei 2023 – 21 januari 2024
(steunt Trump)
Ron DeSantis 2024 (DeSantis for President, logo).svg
Nikki Haley official photo (cropped).jpg Voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties
Voormalig gouverneur van South Carolina
Rechts

Conservatisme

Economisch liberalisme
14 februari 2023 Nikki Haley for President logo.png
Vivek Ramaswamy 2023 (cropped).jpg Executive chairman van Strive Asset Management Rechts tot radicaal-rechts

Conservatisme

Libertarisme
21 februari 2023 – 15 januari 2024
(steunt Trump)
Vivek 2024 Logo.png
DJT Official Portrait (cropped).jpg President van de Verenigde Staten (2017-2021)
Republikeins presidentskandidaat in 2020
Zakenman en mediapersoonlijkheid
Rechts tot radicaal-rechts

Conservatisme

Populisme
15 november 2022 Trump MAGA logo 2024.svg

Enkele kandidaten hadden zich aangemeld, maar hebben zich inmiddels teruggetrokken. Onder deze lijst van personen vielen oud-vicepresident Mike Pence, senator Tim Scott (South Carolina), gouverneur Doug Burgum (North Dakota), presentator Larry Elder, oud-congreslid Will Hurd (Texas), oud-gouverneur Asa Hutchinson (Arkansas), zakenman Perry Johnson en burgemeester Francis Suarez (Miami).

Overige kandidaten

Naast Democratische en Republikeinse presidentskandidaten zijn er ook kandidaten voor kleinere partijen (zoals de Libertarische Partij en de Groene Partij). Ook kunnen personen als onafhankelijke kandidaat meedoen aan de verkiezingen. Het is nog nooit in de geschiedenis van de Amerikaanse verkiezingen gebeurd dat zo'n kandidaat tot president verkozen werd. Ook behalen zij zeer zelden een hoog aantal stemmen.

Enkele belangrijke kandidaten zijn:

Hoe werken de verkiezingen?

Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kiesmannen

Het aantal kiesmannen bij de verkiezingen van 2024

De uiteindelijke president wordt op de dag van de verkiezingen via het kiescollege gekozen. Dit betekent dat iedere staat (en Washington D.C.) een bepaald aantal kiesmannen krijgt. Het aantal kiesmannen hangt af van het aantal inwoners. Californië is de staat met de meeste inwoners en heeft er hierdoor 54. Wyoming is de staat met de minste inwoners en heeft er maar 3. Hoewel sommige staten slechts één kiesman verdienen, is 3 kiesmannen het minimum. Dit is namelijk zou geregeld in de grondwet. De kandidaat met de meeste stemmen wint alle kiesmannen in de staat. Dus ook als een kandidaat maar 1 stem meer haalt dan de andere, gaan alle stemmen naar hem toe.

De kiesmannen komen overigens pas enkele weken na de verkiezingen bijeen. Meestal stemmen zij zoals hun staat stemt. Dus als Wyoming Republikeins stemt, zal de kiesman ook Republikeins stemmen. Toch zijn kiesmannen dit niet altijd verplicht; het hangt van de staat af. Sommige kiesmannen besluiten daarentegen voor andere kandidaat te stemmen. Deze afwijkende kiesmannen hebben echter nog nooit de uitslag veranderd.

Door het kiescollege kan het dus gebeuren dat de kandidaat met het minder aantal stemmen toch president wordt. Dit komt doordat kleinere staten in vergelijking meer kiesmannen hebben dan grote staten. In 2016 gebeurde het bijvoorbeeld dat Donald Trump president werd, terwijl de Democratische kandidaat Hillary Clinton meer stemmen had.

Swing states

Niet elke staat is even belangrijk bij de verkiezingen. In sommige staten wint eigenlijk altijd een Democraat en in sommige staten vrijwel altijd een Republikein. In Oregon en New York wint eigenlijk altijd een Democraat en in Alabama en Montana wint vrijwel altijd een Republikein. Maar er zijn ook staten waar vaak anders wordt gekozen. Die staten noemen we de swing states. Swing states zijn bijvoorbeeld Michigan, Florida en Georgia. Daarom wordt er in de swing states veel campagne gevoerd, want wie de swing states wint, wordt president.

Tijdens de verkiezingen van 2024 zullen de volgende staten belangrijke swing states zijn:

Staat Kiesmannen Staat Kiesmannen
Arizona 11 Michigan 15
Georgia 16 Wisconsin 10
Nevada 6 Pennsylvania 19
Florida 30 North Carolina 16

Campagne

Presidentskandidaten voeren niet alleen campagne, ook bondgenoten helpen mee. De belangrijkste helper is de running mate, als degene die presidentskandidaat is voor zijn of haar partij wordt hij of zij vicepresident. Dat betekent dat je een soort tweede president bent. Als de echte president overlijdt of erg ziek is, neemt de vicepresident het presidentschap over.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2024&oldid=840843"