Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Geheime dienst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een geheime dienst is de dienst van een overheid die verantwoordelijk is voor de binnenlandse veiligheid van een land. In veel landen bestaat de geheime dienst uit twee delen: een veiligheidsdienst en een inlichtingendienst. In Nederland is er één dienst die beide delen behelst: de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Veiligheidsdienst

Veiligheidsdiensten verrichten in het eigen land onderzoek naar mensen, organisaties en bedrijven die proberen om de handhaving van de orde en het recht te dwarsbomen. Daarnaast doen veiligheidsdiensten ook aan contraspionage. Contraspionage is het bestrijden van spionage uit andere landen. Voorbeelden van veiligheidsdiensten zijn:

Inlichtingendienst

Inlichtingendiensten verrichten in andere landen onderzoek naar mensen, organisaties en bedrijven die proberen om de binnenlandse veiligheid te bedreigen. Hiervoor worden buitenlandse agenten en informanten ingezet (vaak ook spionnen genoemd). Voorbeelden van inlichtingendiensten zijn:

Sommige landen hebben ook speciale militaire inlichtingendiensten. Deze diensten zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van het leger.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geheime_dienst&oldid=702001"