Washington D.C.

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf District of Columbia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Washington D.C.
District of Columbia
Federaal District van de VS

Flag of the District of Columbia.svg Seal of the District of Columbia.svg Washington DC Locator.png

Hoofdstad geen
Aantal inwoners 693.972 (2017)
Oppervlakte 177 km²
Burgemeester Muriel Bowser (Democratisch)
Ontstaan in 1790
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten.


De stad ligt aan de rivier de Potomac, en is vernoemd naar de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington. In Washington D.C. bevinden zich ook het Witte Huis en de regering van de Verenigde Staten. De stad is speciaal als hoofdstad gebouwd. De toevoeging D.C. betekent: District of Columbia. Om ervoor te zorgen dat de hoofdstad helemaal onafhankelijk zou zijn van de Amerikaanse staten, is het grondgebied buiten het grondgebied van de staten gehouden. De naam van dit district verwijst ook naar Columbus.


Geschiedenis

In het Capitool vergaderd het Amerikaanse parlement

Archeologisch onderzoek wijst uit dat er al meer dan 4000 jaar geleden indianen leefden op de oevers van de Anacostia. Vanaf het begin 17de eeuw streken langzaam maar zeker de eerste Europese kolonisten neer in het gebied.

Na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en de totstandkoming van de Amerikaanse republiek, wilde men een hoofdstad die niet onderworpen zou zijn aan een van de staten, maar een die onafhankelijk was. Er werd gekozen voor een zuidelijke stad dichtbij Georgetown. Het land voor het nieuwe district kwam deel van de staat Maryland en deels van Virginia, dat het in 1847 terugkreeg. In september 1791 kreeg de stad officieel de naam van president George Washington.

Oorspronkelijk bestond het District of Columbia uit vier delen: Alexandria County, Georgetown en de County of Washingon, naast de City of Washington. Een van de eerste nieuwe gebouwen in de ‘Federal City’ was het Witte Huis, waarvan de eerste steen gelegd werd in oktober 1792.

In het Witte Huis woont de Amerikaanse president

In 1814 namen de Britse strijdkrachten wraak voor het platbranden van York, het huidige Toronto, waardoor veel Canadezen midden in de winter dakloos geworden waren. De Britten verbrandden verschillende openbare gebouwen, waaronder het Witte Huis, het Capitool en het Ministerie van Financiën.

Rond 1830 was het district een groot slavenhandelcentrum. In 1850 werd de slavenhandel er afgeschaft, waarna Alexandria County zich terug bij de staat Virginia voegde. Washington bleef een kleine stad -in 1860 waren er pas 75.000 inwoners- totdat in 1861 de Amerikaanse burgeroorlog uitbrak. In 1870 had de stad al 132.000 inwoners.

In 1862 werd de slavernij volledig afgeschaft. Drie jaar later werd president Abraham Lincoln vermoord. In 1871 kreeg de stad een eigen regering. Zeven jaar later, in 1878, werden de grenzen van het District of Columbia gelijkgesteld aan die van Washington, waardoor ook Georgetown en de County of Washington opgenomen werden in de stad. rond 1880 begon men met het graven van het Washington Canal, een kanaal tussen het Capitool en de Potomac.

In 1950 werd een recordaantal inwoners geteld: meer dan 802.000. De jaren erna liep dat aantal weer terug, door de stadsimmigratie naar de buitenwijken. De stad was op dat moment de negende grootste van de VS.

Na de moord op Martin Luther King in 1968 braken er hevige rellen los, die dagenlang aanhielden. President Lyndon Johnson moest uiteindelijk de hulp inroepen van 13.00 manschappen om de stad te bezetten.

In 1976 werd de metro van Washington geopend.

Op 11 september 2001 boorde een van de vier door terroristen gekaapte vliegtuigen zich in het Pentagon in Arlington, nabij Washington. Daarbij vielen ongeveer 100 doden.

Vervoer

Washington heeft een groot metronetwerk. De metro van Washington is na die van New York de langste van de Verenigde Staten. Het netwerk heeft vijf lijnen en is in totaal 176,32 km lang.

Het belangrijkste treinstation van Washington is het Union Station. Vanaf hier vertrekt de Acela, Amerika's enige hogesnelheidstrein, naar Boston.

Washington heeft drie luchthavens. Ronald Reagan Washington National Airport ligt tegenover het stadscentrum (downtown) aan de andere kant van de Potomac. Deze luchthaven wordt alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten. Washington National Airport zorgt namelijk voor nogal wat geluidsoverlast. Een andere luchthaven is Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport. Deze luchthaven ligt het verste van de stad af, 51 km. Washington deelt deze luchthaven met Baltimore. Ook Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport behandeld voornamelijk binnenlandse vluchten, maar er zijn wel buitenlandse bestemmingen. Washington Dulles International Airport is de belangrijkste luchthaven van de stad met veel buitenlandse bestemmingen. Het is de op 4 na drukste luchthaven van de VS.

Partnersteden


Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Washington_D.C.&oldid=597042"