Wiet

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Cannabis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiet

Wiet of Cannabis is een softdrug en kan gerookt worden of met de juiste voorbereiding gegeten. Wanneer wiet wordt gerookt rolt men het vaak als een soort sigaret, ook wel een joint genoemd. Als je wiet hebt geconsumeerd wordt je 'high' of 'stoned'. Wiet is ongeveer even verslavend als alcohol.

In de samenleving wordt wiet nog niet overal geaccepteerd ook al hebben vele studies laten zien dat het minder slecht voor je is dan tabak of alcohol, al zijn er ook nadelen als je het veel gebruikt.

Kenmerken van wiet

  • Je ruikt een zoete wietgeur
  • Je ziet het aan mensen hun ogen wanneer ze stoned zijn, deze worden meestal rood door verbreding van de bloedvaten
  • Je kunt niet sterven door te veel wiet, maar pas bijvoorbeeld op in het verkeer

Wietplantages

Er bestaan wietplantages waarin wiet wordt verbouwd. Hiervoor worden vaak gebouwen, woningen of appartementen gebruikt die leegstaan of verhuurd worden zonder dat de eigenaar weet van de wietplantage. Dat is op eigen risico, want het is verboden en dus strafbaar. Er wordt dan vaak illegaal stroom afgetapt en dat kan heel gevaarlijk zijn door overbelasting van de elektriciteitskabels, zodat er gemakkelijk brand kan uitbreken. Ook komen er lekkages van water voor.

Hennep

Gekweekte hennep

Wiet komt van de hennep-plant. Deze vezellige plant is ook zeer geschikt om touw van te maken. Hennep of kemp (Cannabis sativa) is een gewas dat al eeuwenlang wordt verbouwd. Het zaad is eetbaar en gezond voor mens en dier. Uit dit zaad wordt ook olie geperst dat als medicijn wordt gebruikt. Het helpt tegen langdurige pijn door bijvoorbeeld aids en kanker. Vandaar dat er speciale (streng gecontroleerde) kwekerijen zijn van de overheid, want je mag het zelf maar beperkt kweken. We spreken dan van medicinale cannabis.

Het vezelige materiaal werd vroeger ook gebruikt als afdichtingsmiddel bij waterleidingpijpen. Ook werd het vroeger gebruikt om tussen de planken van een houten schip te proppen (breeuwen) om het schip waterdicht te maken. Hennep zet namelijk uit als het vochtig wordt. Het werd ook gebruikt in sommige papiersoorten, zoals vloeitjes voor sigaretten. Het werd en wordt ook toegevoegd als vezel voor textiel. Canvas voor zeilen of tenten bijvoorbeeld.

Risico's

Over risico's van wietgebruik kun je lezen op NPO Kennis... en je weet het.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wiet&oldid=781276"