De apotheose van Washington

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De apotheose van Washington

De apotheose van Washington (Engels: The Apotheosis of Washington) is een beroemde fresco van de Italiaanse kunstschilder Constantino Brumidi. De fresco bevindt zich in de centrale koepel van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. De plafondschildering werd in 1865 aangebracht, nadat het Capitool was uitgebreid en de koepel verhoogd was. De plafondschildering is een van de bekendste kunstwerken in zowel de centrale hal als het gehele gebouw.

Later heeft Brumidi ook de gangen naar de vergaderzaal van de Senaat gedecoreerd; de zogeheten Brumidi Corridors.

Beschrijving

De plafondschildering is gevuld met symbolen en verwijzingen naar de Griekse en Romeinse mythologie en de Verenigde Staten zelf. De apotheose bestaat uit twee ringen; een binnenste ring en een buitenste ring.

In de binnenste ring zit George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Washington wordt gezien als de vader des vaderlands van de Verenigde Staten. Hij is de generaal die het Amerikaans leger leidde tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Washington zit tussen twee godinnen in. Rechts zit Victoria, de godin van de overwinning. Victoria is gekleed in groen en blaast op een hoorn, waarmee ze de overwinning uitroept. Deze overwinning kan twee dingen betekenen. Als eerste betekent het de overwinning op de Britten en daarmee de onafhankelijkheid. Sinds de plafondschildering is gemaakt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog kan het ook de overwinning op de Zuidelijke Staten betekenen. Aan de linker kant zit de godin van de vrijheid. Zij draagt een Jacobbijnse hoed, wat een verwijzing is naar de Verlichting. De idealen van de Verlichting zijn immers van grote invloed geweest op de Verenigde Staten. Zij houdt ook een bundel van takken en een bijl vast (een faces). Dit is een Romeins keizerlijk symbool. Washington draagt ook de kleur paars, wat door Romeinse keizers gedragen werd.

In dezelfde cirkel als Washington zitten ook 13 maagden. Deze dertien maagden symboliseren de dertien koloniën, die later de eerste dertien Amerikaanse staten werden. Als je goed kijkt zie je dat vier maagden hun rug naar Washington gekeerd hebben. Deze symboliseren de staten Georgia, South Carolina, North Carolina en Virginia. Tijdens de burgeroorlog hadden deze staten zich namelijk afscheiden van de Verenigde Staten. Zij keerden hun rug naar het land toe. Boven iedere maagd is een ster te zien. Op de Amerikaanse vlag wordt iedere staat immers door een ster aangegeven. Recht tegenover Washington is de spreuk E Pluribus Unum te lezen, dat het officiële motto van de Verenigde Staten is. De eerste ring is vormgegeven rondom een zon. De zon kan gezien worden als symbool voor God.

De buitenste cirkel bestaat uit zes scenes. Deze scenes beelden achtereenvolgens oorlog, wetenschap, marine, handel, techniek en landbouw uit. De scene oorlog is recht onder Washington uitgebeeld:

  • Oorlog: beeldt Columbia uit, wat de Verenigde Staten zelf symboliseert. Zij vecht voor vrijheid en heeft een helm en schild met de kleuren van de Amerikaanse vlag. Zij staat bovenop verschillende figuren, die tirannie en monarchie symboliseren. Naast haar is de Amerikaanse zeearend afgebeeld, de nationale vogel van de Verenigde Staten. Deze vogel houdt ook het grootzegel van de Verenigde Staten vast. Deze scene beeld de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog uit, toen het Amerikaans leger vocht tegen de Britse tirannie en monarchie.
  • Wetenschap: beeldt Minerva, de Romeinse godin van de wijsheid uit. Zij wijst naar een generator voor elektriciteit en een drukpers. Zij wordt omgeven door belangrijke Amerikaanse wetenschappers en uitvinders, zoals Benjamin Franklin. Aan de rugzijde van Minerva is een groepje leraren kinderen aan het lesgeven. Onderwijs is immers nodig voor de wetenschap.
  • Marine: beeldt Neptunus, de Romeinse god van de zee, uit. Hij heeft een kroon van zeewier en een drietand en komt met een paard uit het water. Hij is omgeven door allerlei engelen en voor hem komt Venus uit het water, de godin van de liefde. Zij legt de telegraafkabel naar Ierland aan. In de achtergrond zijn marineschepen te zien.
  • Handel: beeldt Mercurius, de god van de handel, met een caduceus uit. Mercurius geeft een zak goud aan de bankier Robert Morris, die aan het schrijven is. Rondom hen is veel havenpersoneel te zien. Deze scene beeldt de Verenigde Staten af als handelsland.
  • Techniek: beeldt Vulcanus, de god van vuur en smeedwerk, uit. Vulcanus staat op de loon van een kanon en rondom hem zijn allerlei werkers bezig met het maken van wapens. In de achtergrond is ook de stoommachine afgebeeld, waardoor de achtergrond erg wazig is. Charles Thomas staat afgebeeld in deze scene. Hij was de man die de verbouwing van het Capitool overzag.
  • Landbouw: beeldt de godin van de landbouw, Ceres, af met de hoorn des overvloeds. Zij zit op een wagen met hooi, die door paarden wordt voortgetrokken. Deze wagen is een oogstmachine die op akkers staat. De paarden worden geleid door een jonge man, die het jonge Amerika voorstelt. Naast de wagen zit de godin Flora, die bloemen plant.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_apotheose_van_Washington&oldid=797860"