Verzorgingsstaat

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sociaaldemocratie
onderdeel van het socialisme
PvdA logo roos in vuist.svg
Stromingen
Ethisch socialisme
Revisionisme
Liberaal socialisme
Derde Weg
Nieuw Links
Welvaartskapitalisme
Begrippen
Arbeidsrecht
Verzorgingsstaat
Gradualisme
Emancipatie
Sociale rechtvaardigheid
Interventionisme
Sleutelfiguren
Ferdinand Lassalle
Keir Hardie
Eduard Bernstein
Jean Jaurès
Willem Drees
Anthony Giddens
Portaal Portal.svg Politiek


Een verzorgingsstaat is een staatsvorm, waarin de overheid verantwoordelijk is voor het welzijn van de burgers. In een verzorgingsstaat geeft de overheid daarom veel geld uit aan sociale zekerheid, gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid. Een verzorgingsstaat is altijd een democratie.

Verzorgingsstaten ontstonden al in de 19e eeuw, maar werden vooral populair na de economische crisis in de jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog. In Nederland is de verzorgingsstaat vooral opgebouwd door premier Willem Drees. Hierna is de verzorgingsstaat hervormd door onder anderen Ruud Lubbers, Wim Kok en Mark Rutte. Dit had vaak te maken met een economische crisis waar het land uit moest komen. Ook werden bepaalde overheidstaken, zoals de spoorwegen, post en telefoonlijnen, afgestoten aan het bedrijfsleven.

Voorbeelden van verzorgingsstaten in Europa zijn Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en ook nieuwere verzorgingsstaten als Hongarije, Polen, Tsjechië en Estland. De meeste landen in Europa en alle landen van de Europese Unie zijn verzorgingsstaten. Buiten Europa kunnen Nieuw-Zeeland, Canada, Australië, Japan en Zuid-Korea als verzorgingsstaten worden gezien. China heeft de kenmerken van een verzorgingsstaat, maar is geen democratie. Ook de Verenigde Staten hebben sommige kenmerken van een verzorgingsstaat, maar deze is minder uitgebreid dan andere landen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verzorgingsstaat&oldid=839792"