Glasgow

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De ligging van Glasgow

Glasgow is de grootste stad in Schotland en na Londen en Birmingham de grootste stad van het gehele Verenigd Koninkrijk. Glasgow is ondanks de grote niet de hoofdstad van Schotland, dat is namelijk Edinburgh. De stad ligt aan de rivier, de Clyde. In de stad wonen zo'n 633,120 mensen (anno 2019).

De stad is bekend als het centrum van de Schotse Verlichting van de 18e eeuw. Ook heeft de stad een eigen luchthaven en een eigen universiteit. De stad is in de sportwereld bekend, omdat er twee grote rivaliserende voetbalclubs in Glasgow zitten: Rangers FC (protestants) en Celtic FC (katholiek). De stad is ook bekend vanwege de vele mogelijkheden om te winkelen. Het is de vijfde meest bezochte stad van het Verenigd Koninkrijk.

Stadsleven

Bevolking

Glasgow heeft zo'n 500.000 inwoners, maar in de gehele regio wonen meer dan 1 miljoen inwoners. De helft van de inwoners woont hierdoor in de voorsteden. De gehele regio wordt Greater Glasgow genoemd. De meeste inwoners van de stad hebben een Schotse of Britse migratieachtergrond. Daarnaast zijn er veel immigranten uit Europese landen en onder andere Pakistan, India, China en Bangladesh.

Recreatie

Glasgow was in 1990 de Culturele Hoofdstad van Europa. De stad heeft vele bibliotheken, musea, sportgelegenheden en kunstgalerijen. De oudste bibliotheek van Glasgow is de Glasgow University Library, dat een van de oudste en grootste bibliotheken van Europa is. Qua theaters zijn er het King's Theatre, het Theatre Royal en het Citizens Theatre. De belangrijkste musea van de stad zijn het Kelvingrove Art Gallery and Museum, de Hunterian Museum and Art Gallery en de Gallery of Modern Art.

Daarnaast staat Glasgow bekend om haar muziekscene. Veel orkesten en balletten zitten in de stad gevestigd, waaronder de Scottish Opera en de Scottish Ballet. Ook zijn er regelmatig concerten en muziekevenementen in de stad te vinden.

Media

Glasgow is de mediastad van Schotland. Zowel de Schotse afdeling van de BBC (BBC Scotland) als STV hebben hun hoofdkwartier in de stad. De talkshow Question Time en de quizshow Eggheads worden al jarenlang uitgezonden vanuit Glasgow. Ook worden loterijen op televisie uitgezonden vanuit Glasgow. Daarnaast zitten haast alle Schotse kranten gevestigd in Glasgow, waaronder The Herald, Sunday Mail en Evening Times.

De stad heeft zijn eigen televisiekanaal; STV Glasgow. Op dit kanaal wordt het lokale nieuws uitgezonden, maar ook voetbalwedstrijden, een kookprogramma en informatieve programma's over de stad.

Verkeer en vervoer

Glasgow is een belangrijk knooppunt in Schotland. Veel wegen komen samen in Glasgow en de stad vormt de verbinding tussen het noorden van Schotland en Engeland. Glasgow heeft een eigen vliegveld, Glasgow International Airport. De luchthaven is het tweede vliegveld van Schotland en vervoert zo'n 8 miljoen passagiers per jaar. Vanaf de luchthaven vertrekken vluchten naar voornamelijk Europa, Canada en de Verenigde Staten.

Daarnaast beschikt Glasgow over maar liefst twee centrale stations; Glasgow Central zorgt voor een goede verbinding met het zuiden, terwijl Glasgow Queen Street zorgt voor een goede verbinding met Edinburgh en het noorden van Schotland. Beide station zijn verbonden met de metro van Glasgow. De metro bestaat uit één lijn in de vorm van een cirkel met daaraan 15 stations.

Sport

De twee belangrijkste voetbalclubs van Schotland zitten in Glasgow; Celtic FC en Rangers FC. Er is een sterke rivaliteit tussen de twee clubs. Een wedstrijd tussen de twee clubs wordt vaak Old Firm genoemd. Ranger FC heeft de meeste titels op zijn naam staan, terwijl Celtic FC als enige Schotse club de Europacup gewonnen heeft. Het Ibrox Stadium en het Celtic Park zijn beide in de stad te vinden. Partick Thistle FC is de derde club van de stad.

Tijdens het EK voetbal 2020 (dat vanwege de coronapandemie in 2021 gehouden wordt) is Glasgow een gaststad.

Stedenbanden

Glasgow heeft stedenbanden met de volgende steden:Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Glasgow&oldid=840704"